www.varchev.com

Ако Гърция напусне еврото

Рейтинг:

12345
Loading...

Какво се случва, след като една държава напусне еврото?

Нова валута, която ще се появи на финансовите пазари първо се нуждае от нов валутен код, който да може да се идентифицира от компютрите за търговия и плащания. Този код се издават от Международната организация на стандарти, която е базирана в Швейцария, световно обединение на национални стандарти. Тя предоставя буквен код трисимволен, с първите две букви, представляващи страната и третото името на валутата. В случай, че Гърция не може да се върне към стария си код за драхми, GRD, което е по-вероятно, защото все още има някои останали плащания, които ще трябва да бъдат направени. Това ще изисква нов код, най-вероятно GRN.

След това, кодът трябва да влезе в софтуерни и платежни системи, така че компютрите да могат да го признаят за обработка на плащанията и търговски потвърждения и други критични, но невидими функции. Доставчици на пазарната инфраструктура казват, че това може да се направи в един работен ден, ако е необходимо.

Това ли е наистина всичко, което е необходимо на пазарите?

В действителност това изисква много повече. Преминаването към нова валута е по-сложно, когато става дума за решаване на дълго-срочни форуърдни финансови договори, като например суапове и опции.

Има множество правни въпроси, които трябва да бъдат решени, като плащанията преминават от една валута в друга. Някои сделки могат да бъдат променени или дори rпредоговорени. Това не е невъзможна работа, но тъй като това включва законови промени, това е бавен и внимателен процес.

За щастие не съществува стена срещу сделки с дългосрочни гръцки деривати. Петгодишната сага накара инвеститорите да внимават и малцина са приели гръцката централна банка, като гарант за своята търговия, дори и ако Европейската централна банка е позволило да бъдат използвани като обезпечение при операциите на паричната политика на Евросистемата. Някои участници на пазара предполагат, че може да бъде направено в 30 работни дни, но които биха могли да бъдем оптимисти твърде докаже.

Какво трябва да направи гръцкото правителство, за да подкрепи новата си валута?

Гръцкото правителство би могло да определи съотношение на новата гръцка валута на половината от стойността на еврото, за да получат някаква степен на конкурентоспособност и възможност за прилагането и, чрез различни способи за контрол върху капитала и валутните транзакции, и да се създаде ликвидност чрез емитиране на облигации.

Но как да заменят евробанкноти е най-трудната част. Гърция ще страдат от смущения в банковата система, фалити, хората ще се опитват да вземат парите си от страната незаконно и несигурността относно търговските сделки.

Какво въздействие ще има върху пазарите гръцкия отказ от еврото?

Сътресения на пазара след обявяването на контрола върху капитала или напускането на еврото няма да е притеснително обслужването на валутния сетълмент - CLS.

Освен това, Гърция също ще трябва да се разработи система за уреждане на плащания в пари на централна банка, но това може да отнеме няколко години.

Може да бъде добър резултат за Гърция?

"Въвеждането на нова валута е сложно, когато се осъществи по планирания начин. Когато не сте готови и се случи внезапно и по принуда, процесът ще бъде разрушителен с много неочаквани последици, които не могат да бъдат прогнозирани. "


 Varchev Traders
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс

Лондон


25 Canada Square, Level 33,
office 50, Canary Wharf
London, E14 5LQ
+44 20 3608 6256

Варна


МОЛ Варна ет.4,
бул "Владислав Варненчик" 186

(052) 631 000, 634 040

София


бул. "Патриарх Евтимий" 98


(02) 954 51 15, 953 15 51

Универсални номера

Директна връзка с дилър - 0700 17 600    Varchev Exchange - 0700 115 44

Варчев Финанс ЕООД е лицензирана и регулирана от Комисията за Финансов Надзор – София, България: Лиценз брой РГ-03-02-05/15.03.2006г.

Варчев Финанс ЕООД е регистрирана в FCA (FINANCIAL CONDUCT AUTHORITY) с номер на паспорт в Обединеното кралство: FCA, Обединено Кралсво – регистрационен номер: 494 045, което позволява предлагане на финансови услуги на територията на Обединеното кралство.

Варчев Финанс ЕООД стриктно спазва устава на европейска директива MiFID (Пазари на финансови инструменти). за насочване, увеличаване на ЕФЕКТИВНОСТТА, прозрачност и еднаквост на финансовите инструменти.
Варчев Финанс ЕООД стриктно спазва Решение №918-ИП/30.07.2019 на Комисия за Финансов Надзор. Повече информация може да намерите тук.

Информацията в този сайт не е предназначена за разпространение или използване от което и да е лице в която и да е страна или юрисдикция, когато такова разпространение или употреба би противоречало на местното законодателство или регулиране.


Предупреждение за риск:

ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средства в резултат на ливъридж. 63,41% от сметките на инвеститорите на дребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик. Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.

chat with dealer
chat with dealer
Политиката за поверителност и защита на личните данни