www.varchev.com

Ако Гърция напусне еврото

Какво се случва, след като една държава напусне еврото?

Нова валута, която ще се появи на финансовите пазари първо се нуждае от нов валутен код, който да може да се идентифицира от компютрите за търговия и плащания. Този код се издават от Международната организация на стандарти, която е базирана в Швейцария, световно обединение на национални стандарти. Тя предоставя буквен код трисимволен, с първите две букви, представляващи страната и третото името на валутата. В случай, че Гърция не може да се върне към стария си код за драхми, GRD, което е по-вероятно, защото все още има някои останали плащания, които ще трябва да бъдат направени. Това ще изисква нов код, най-вероятно GRN.

След това, кодът трябва да влезе в софтуерни и платежни системи, така че компютрите да могат да го признаят за обработка на плащанията и търговски потвърждения и други критични, но невидими функции. Доставчици на пазарната инфраструктура казват, че това може да се направи в един работен ден, ако е необходимо.

Това ли е наистина всичко, което е необходимо на пазарите?

В действителност това изисква много повече. Преминаването към нова валута е по-сложно, когато става дума за решаване на дълго-срочни форуърдни финансови договори, като например суапове и опции.

Има множество правни въпроси, които трябва да бъдат решени, като плащанията преминават от една валута в друга. Някои сделки могат да бъдат променени или дори rпредоговорени. Това не е невъзможна работа, но тъй като това включва законови промени, това е бавен и внимателен процес.

За щастие не съществува стена срещу сделки с дългосрочни гръцки деривати. Петгодишната сага накара инвеститорите да внимават и малцина са приели гръцката централна банка, като гарант за своята търговия, дори и ако Европейската централна банка е позволило да бъдат използвани като обезпечение при операциите на паричната политика на Евросистемата. Някои участници на пазара предполагат, че може да бъде направено в 30 работни дни, но които биха могли да бъдем оптимисти твърде докаже.

Какво трябва да направи гръцкото правителство, за да подкрепи новата си валута?

Гръцкото правителство би могло да определи съотношение на новата гръцка валута на половината от стойността на еврото, за да получат някаква степен на конкурентоспособност и възможност за прилагането и, чрез различни способи за контрол върху капитала и валутните транзакции, и да се създаде ликвидност чрез емитиране на облигации.

Но как да заменят евробанкноти е най-трудната част. Гърция ще страдат от смущения в банковата система, фалити, хората ще се опитват да вземат парите си от страната незаконно и несигурността относно търговските сделки.

Какво въздействие ще има върху пазарите гръцкия отказ от еврото?

Сътресения на пазара след обявяването на контрола върху капитала или напускането на еврото няма да е притеснително обслужването на валутния сетълмент – CLS.

Освен това, Гърция също ще трябва да се разработи система за уреждане на плащания в пари на централна банка, но това може да отнеме няколко години.

Може да бъде добър резултат за Гърция?

“Въвеждането на нова валута е сложно, когато се осъществи по планирания начин. Когато не сте готови и се случи внезапно и по принуда, процесът ще бъде разрушителен с много неочаквани последици, които не могат да бъдат прогнозирани. “


 Varchev Traders


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс