www.varchev.com

Акциите и облигациите прекъсват своята корелация

Изведнъж 2018 г. остана като един лош спомен. Спомен, който всички искат да забравят. Финансовите пазари магически бяха транспортирани обратно в тихите дни на ранната 2017 г. когато акциите, облигациите и почти всичко останало растеше в мирен унисон.

Акциите отбелязаха един прекрасен старт на новата година. Но това, което също трябва да се отбележи е, че дефанзивните активи се представят също много добре. Златото е нагоре с около 2.5%, а широкият индекс на щатските облигации е нагоре с около 1%.

Именно представянето на облигациите е малко странно, погледнато през призмата на акциите. Американските 10 – годишни облигации направиха дъно на 3 януари на 2.55%. Покачването беше незначително преди лихвите да започнат да наваксват. Поведението на други пазари на облигации е подобно. Доходността по германския бунд е спаднала с 0.10%, което е най-ниското ниво от есента на 2016 г. Упоритите облигации с ниска доходност обаче изостават срещу акциите, които привличат все повече риск.

Докато световната икономика се забавя, данните от американската остават стабилни. Икономиката е създала 300 000 нови работни места през януари. В същото време производството отчита възстановяване, макар и все пак то да остават доста под нивата от преди година.

Инвеститорите вече не зависят толкова от облигациите за да се хеджират срещу икономическия риск. S&P500 е нагоре с около 8%, NASDAQ с 10%, а петролът с 16%.

Ниските лихви и силните акции съществуват в една упорита връзка от 2017 г. насам. Така казано, днескашния пазар обаче изглежда малко по-различен. Цикличните активи водят. С изключение на ипотеките, най-добре представящите се сектори са energy и industrials. В същото време, повече дефанзивни сектори като healthcare и utilities изостават. Този шаблон на поведение не съответства с ниската доходност по облигациите.

За да оправдаем това несъответствие просто трябва да погледнем към ФЕД. Голяма част от това, което движеше волатилността през изминалата четвърт беше впечатлението за hawkish авто – пилот позицията на Централната банка. Последните коментари предполагат не – толкова агресивен ФЕД, а по-търпелив. Дали в правилния момент или подранили, инвеститорите стигат до заключението, че цикъла на вдигане на лихви е приключил. В този процес, инвеститорите мислят, че лихвите ще останат ниски, оправдавайки така слабата доходност по облигациите.

Има няколко проблема с този сценарии. Първият е, че собствените прогнози на ФЕД все още включват вдигане на лихвите през тази година. Ако пазарът е прав и ФЕД са приключили с цикъла, няма да е толкова явно, че икономическия растеж ще е по-силен и ще е достатъчен да подкрепи отчетите на компаниите в края на годината. Обратът, който пазарите очакват. Накрая, всичкото написано по-горе като събития, игнорира все още нерешения търговски диспут между САЩ и Китай. С други думи, за да продължат да се покачват облигации и акции заедно, всичко трябва да се подреди по точно определен ред.

Източник: BlackRock Blog


 Trader Martin Nikolov


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс