www.varchev.com

Акциите се качват нагоре по стълбите и слизат надолу с асансьора

Има ли още една година време бичи пазара или края вече е настъпил

Мнозинството инвеститори и трейдъри знаят, че текущия бичи пазар и икономическата експанзия са в късен цикъл.

Обаче, все още има възможност бичи пазара да продължи в следващите 6-12 месеца.

Но и в двата случая, дългосрочното съотношение риск:печалба е много по-важно от това да се предвиди определен връх в този етап на пазара.

След ужасяващо последно тримесечие на 2018 година, пазарите не спират да се покачват. Старата поговорка, че “акциите се качват нагоре по стълбите и слизат надолу с асансьора”, изглежда се обърна.

Сега, пазарът “слиза по стълбите надолу и се качва с асансьора.”

Фундамента на икономиката определя средносрочното и дългосрочно движение и перспектива за пазарите. Техниката определя краткосрочната тенденция. Ето защо:

1. Дългосрочното съотношение риск:печалба на пазарите вече не е бича.
2.Средносрочната оценка за пазарите е вече неутрална (за следващите 3-6 месеца)
3. Краткосрочната тенденция клони към меча.

Ние се фокусираме върху дългосрочното и средносрочното.

Докато е факт, че пазара може да продължи да катери, дългосрочния risk:reward вече не е в полза на биковете. След определена точка, това съотношение е много по-важно от възможната дългосрочна посока на пазарите.

“Мечи пазари” = 33% + загуби, които продължават >3 година. Например, 2007-2009, 2000-2002, 1973-1974, 1968-1970

Някои водещи показатели показват признаци на влошаване. Обичайната верига от събития изглежда така:

Жилищния пазар – най-ранните водещи показатели – започнаха да се влошават. Това вече се случи

2. Пазарът на труда започва да се влошава. В същото време, щатския фондов пазар е в дългосрочна фаза на достигане на таван. Все още сме в ранните етапи на този процес, но влошаването не е толкова силно.

3. Пазарът на труда се влошава повече, докато други икономически индикатори започват да забавят. Бичи пазарът определено е приключил и е започнала рецесия. За момента няма изгледи за рецесия.

За Януари 2019, ревизиите на нетните приходи на S&P 500 са стабилно отрицателни. Това е необходимо, но не и достатъчно условие за началото на мечи пазар и икономическа рецесия.


 Trader Aleksandar Kumanov


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс