www.varchev.com

Акции vs. Облигации – каква е разликата

На инвеститорите винаги им се казва да диверсифицират своите портфейли между акции и облигации, но каква е разликата между двата вида инвестиции? Тук разглеждаме разликата между акции и облигации на най-фундаментално ниво.

Акциите са собственост, облигациите са дълг

Акциите и облигациите представляват два различни начина за събиране на средства от страна на предприятието за финансиране или разширяване на дейността им. Когато една компания издава акции, тя продава част от себе си в замяна на пари в брой. Когато предприятието издава облигация, тя издава дълга със съгласието да плати лихва за използването на парите.

Акциите са просто дялове на отделни компании. Ето как работи: да кажем, че една компания е направила това през началната си фаза и е станала успешна. Собствениците желаят да се разширят, но те не могат да го направят само чрез приходите, които печелят от дейността си. В резултат на това те могат да се обърнат към финансовите пазари за допълнително финансиране. Един от начините да направите това е да разделите компанията на акции и след това да продадете част от тези акции на отворения пазар по процес, известен като първично публично предлагане или IPO.

Следователно човек, който купува акция, купува действителен дял от дружеството, което го прави отделен собственик – колкото и да е малък. Ето защо фондът също така се нарича собствен капитал.

Облигациите, от друга страна, представляват дълг. Правителство, корпорация или друго юридическо лице, което трябва да набира парични средства, заема на публичния пазар и впоследствие плаща лихви по този заем на инвеститорите. Всяка облигация има определена номинална стойност (например $ 1000) и плаща купон на инвеститорите. Например, облигация от $1 000 с купон с 4% ще плати 20 долара на инвеститора два пъти годишно ($40 годишно), докато не изтече давността. При настъпване на падеж на инвеститора се връща пълната сума на първоначалната му главница, освен в редките случаи, когато е налице неизпълнение на задължение (т.е. емитентът не е в състояние да извърши плащането).

Разликата за инвеститорите

Тъй като всеки дял от акциите представлява дял от собствеността в дадено дружество – това означава, че собственикът на дялове от печалбите и загубите на компанията – някой, който инвестира в акцията, може да се възползва, ако фирмата работи много добре и стойността му се увеличава с течение на времето. В същото време той или тя рискува компанията да се представи слабо и акциите да паднат – или в най-лошия сценарий (фалит) – да изчезнат напълно.

Индивидуалните акции и цялостният фондов пазар са склонни да бъдат на по-рисковия край на инвестиционния спектър по отношение на тяхната променливост и риска, че инвеститорът може да загуби пари в краткосрочен план. Въпреки това, те също така са склонни да осигуряват превъзходна дългосрочна възвращаемост. Затова запасите се предпочитат от тези с дългосрочен инвестиционен хоризонт и отклонение за краткосрочен риск.

Облигациите нямат мощния дългосрочен възвръщаем потенциал на акциите, но те се предпочитат от инвеститорите, за които доходът е приоритет. Също така облигациите са по-малко рискови от акциите. Докато цените им се променят на пазара – понякога доста съществено в случаите на пазарни сегменти с по-висок риск – по-голямата част от облигациите обикновено плащат пълния размер на главницата при падежа и има много по-малък риск от загуба, отколкото е налице при акциите.

Коя инвестиция е правилна за Вас?

Много хора инвестират в акции и облигации, за да диверсифицират. Решението за подходящата комбинация от акции и облигации в портфейла Ви е функция от вашия времеви хоризонт, толеранс към риска и инвестиционни цели.

снимка: pixabay.com


 Trader Aleksandar Kumanov


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс