www.varchev.com

Американската търговска война и санкции, не помагат на петрола

Американската търговска война срещу Китай и режимът на санкции допринасят за нестабилността на световния петролен пазар и оказват натиск върху цените, каза руският енергиен министър Александър Новак.

“Както виждаме сегашната ценова ситуация зависи не само от баланса между търсене и предлагане или от общата икономическа ситуация, но и от несигурността, която наблюдаваме днес на световните пазари: търговските войни и санкциите, които САЩ преследват” каза Новак на Източния икономически форум (ИЕФ) във Владивосток, Русия.

Новак каза, че геополитическите несигурности като ” решението да се наложи масивен пакет от тарифи върху китайския внос, както и санкциите върху Русия и тези върху Иран, биха могли да накарат цените на петрола да се покачват скромно.

“Ако говорим за цифри, мисля, че допълнителната премия е около $5-6 над обичайната цена на петрола, която отразява баланса между търсенето и предлагането”, каза той.

Коментарите на Новак идват, тъй като фокусът на пазара на петрол се отклонява от успешната сделка между ОПЕК и Русия (и други производители извън ОПЕК) за ограничаване на производството с цел поддържане на цените на фона на притесненията за световните доставки на петрол.

Предстоящите санкции на САЩ по отношение на петролния сектор в Иран, влезли в сила през ноември, се смятат за най-голямата разрушителна сила, при която анализаторите на петролните пазари прогнозират, че ежедневното производство на Иран може да падне с 1.5 млн. барела на ден.

Прогнозата на Новак, че $5 – 6 може да бъдат добавени към цената на барел петрол, е консервативна, като много наблюдатели на петролния пазар прогнозират, че цените на барел могат да се повишат до 90 или дори 100 долара за барел, особено, ако санкциите срещу Иран се задържат.

Иран доставя, Китай търси
Освен от Иран глобалното снабдяване с петрол, може да бъде уязвимо от икономически и политически сътресения и съпътстващи прекъсвания на доставките в други големи страни производителки на нефт, а именно Венецуела, Ирак, Нигерия и Либия.

Също така има опасения, че тарифите върху китайския внос ще навредят на икономиката на Китай и биха могли да понижат петролния апетит на страната. Новак каза, че винаги ще има потребители да запълнят празнотата.

“Петролния сектор днес е глобален. Когато говорим за баланса между предлагането и търсенето, ние мислим глобално”, каза той.

След санкциите към Иран, Саудитска Арабия (фактическия лидер на ОПЕК) и Русия обещаха да покрият празнината и да помпят повече петрол (ужасът на Иран, от където твърдяха, че никой друг от ОПЕК не може да поеме техния дял от износа на петрол ), но колко още свободен капацитет ще имат производителите, ако доставките бъдат засегнати отвъд Иран, не е сигурно.

В изявление на ИЕФ, Новак заяви, че въпреки споразумението от Виена, което помага на петролния пазар да преодолее кризата, пазарът все още е “крехък” поради спада на производството в някои страни, включително във Венецуела. Той добави, че пазарът все още се влияе от геополитически въпроси, като например несигурността по отношение на Иран.

Източник: CNBC


 Trader Georgi Bozhidarov


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс