www.varchev.com

Балонът за един инвеститор е анти-рецесионна защита за друг – opinion

Едно от заключенията, които можем да направим за първите 10 дена на новата година е, че глобалните централни банки ще се придържат към пасивната си (dovish) политика и да става каквото ще.

Дали ще бъде Richard Clarida, Mark Carney или Stephen Poloz, насред други, те го направиха пределно ясно, че официалните лихвени нива няма да се покачват в скоро време. Без значение от числата. Това имат те предвид под “бъдеща насока”.

И като че ли ще се окаже ефективен инструмент. Това ще определи трейдинг обстановката за близкото бъдеще.

Продължаваме да слушаме, че икономиката е в отлично състояние. Че нещата се движат в правилна посока. Че глобалните пречки, наскорошното напрежение в Близкия Изток и други – губят своите позиции и малко по малко се изпаряват. Или поне така изглежда. Има предпазлив оптимизъм за европейската икономика и положително вълнение за Азия. Всичко това е вярно. Или поне валидно работно предположение. Но това няма да доведе до промяна на шансовете за увеличение на лихвите.

През последните няколко дни голяма врява беше вдигната около огромния обем на издаване на инвестиционен клас дългове. Кредитните спредове са незначителни, ниските проценти и апетитът на инвеститорите, вътрешен и международен, силен като бик. Не мислете за това като кредитополучатели, които се опитват да докоснат някои възприемани ограничени възможности, преди те да изчезнат. Това е просто прекрасна среда за издаване на дълг. Парите се наливат в IG Funds. Не се ограничават от концесии за ново издание, които едва се забелязват. Lipper съобщи, че в САЩ притокът за седмицата, приключила на 8 януари, е най-големият досега докладван. Интересната страна на това уравнение е апетитът на инвеститорите. Инвеститорите вярват, буквално, че настроенията за ниски лихви ще траят завинаги.

Допълнително следствие от всичко това е, че волатилността на цените на активите вероятно ще остане ниска. Точно това искат централните банки. Това може да се окаже рай за инвеститорите и фрустрация за трейдърите. Външните влияния винаги могат да пречат на най-добрите положени планове. Не мога да не се замисля дали политиката, а не икономиката – движи пазарите.

В тази благоприятна среда е възможно развиващите се пазари да се справят добре, независимо дали доларът остава силен или не. И наистина е трудно да се види как той губи позиции срещу основните валути. Ако всички са hold, доларът има много привлекателност. Доларовият индекс е малко над средната едногодишна цена и това изглежда справедливо. Много анализатори твърдят, че светът ще се възползва от по-ниска валута в САЩ. И при нормални обстоятелства това би било така. Това може да бъде изключение. Развитите пазари биха приветствали меки валути и това няма да навреди на нововъзникващите? Всички печелят.

Кривата на доходността е по-трудна за прогнозиране. И икономическите числа ще имат известно влияние. Но ако облигациите останат в рейнджа, който изпитахме през последните няколко месеца, което изглежда като различна възможност, може бързо да не отидем никъде.

Що се отнася до акциите, в момента, изглежда много малко неща, изключвайки непреодолим шок, биха разклатили дългите позиции и бичи възгледите. Това е наистина едно много странно място, като всички изглеждат самодоволно комфортно от своите позиции и е трудно да се спори с тях.

Това като нищо може да се окаже и най-голямата заплаха..

Графики: Used with permission from Bloomberg Finance L.P.


 Trader Aleksandar Kumanov


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс