www.varchev.com

Брус Ковнър – Легендарен търговец на суровини

Брус Стенли Ковнър ( роден през 1945 г. в Бронкс, Ню Йорк ) е американски бизнесмен. Той е основател и председател на Caxton Associates, хедж фонд, който търгува с глобална макро стратегия и се счита, че е сред топ 10 на най-големите хедж фондове в света с приблизително $ 14 млрд под управление. През март 2011 г. Ковнър притежаваше лично богатство оценено на около $ 4.5 милиарда.
Описван като потаен дори от семейството и приятелите си, разведеният е може би един от най-слабо познатите милиардери на Ню-Йорк извън професионалните кръгове. Неговата компания Caxton Associates, въпреки големия размер на активите под управление, е известно, че е сред първите 25 най-загадъчни и потайни хедж фондове в световен мащаб. Той е водещ филантроп и бивш председател на American Enterprise Institute.
Ковнър е роден в еврейско семейство на руснаци, които емигрирали в Бруклин, Ню Йорк, в началото на 1900 от Царска Русия, бягащи от преследване за своите леви и атеистични убеждения. Двама от братовчедите на бащата на Ковнър се изправили пред Комитета за не- американски дейности през 1950 г., позовавайки се на Петата поправка. Въпреки това, бащата на Брус, Мойше Ковнър, е по-консервативен от роднините му, в един момент дори преминавайки основни линии, за да работи.
Брус Ковнър е израснал в Сан Фернандо Вали, където баща му преместил семейството през 1953 година. В началото, той е бил с високи цели, превръщайки се в достоен стипендиант. Той е бил президент на ученическият съвет на гимназия Ван Найс на 16 години, и много добър баскетболист и пианист.
Ковнър бил приет в Harvard College, започвайки през 1962 г., време, белязано от самоубийството на майка му в дома на неговото семейство във Ван Найс през 1965 година. Въпреки това, той е смятан за добър ученик и е харесван от своите съученици. Избягвайки повиквателни за Виетнам поради студентско отлагане ( когато все още е било възможно ), Ковнър останал в Харвард, изучавайки политическа икономика в държавното училище John F. Kennedy, и по-специално при видния консервативен учен Едуард C. Банфийлд, който според сведенията е имал голяма вяра и възхищение за младия Ковнър.
Ковнър не завършил докторската си дисертация, след като претърпял тежък случай на засечка(състояние при писателите) и неуспех в избора му на предмет. През следващите няколко години, той участва в редица еклектични усилия – той е работил по политически кампании, учил клавесин, бил е писател, както и шофьор на такси. По време на последната му професия, не дълго след брака си с вече бившата му съпруга Сара Питър, той открил търговията със суровинни стоки.
Първата сделка на Ковнър била през 1977 г. за $ 3000, взети назаем срещу неговата MasterCard, със соеви фючърсни договори. Реализирайки растеж до $ 40,000, след това той вижда как договора спада до $ 23 000, преди да продаде. По-късно той заявява, че тази първа, изнервяща сделка го е накарала да разбере значението на управлението на риска.
При последвалата му роля като търговец при Майкъл Маркус в Commodities Corporation ( сега част от Goldman Sachs ), се предполага, че е направил милиони и е придобили широко разпространено уважение като обективен и трезвомислещ търговец. Това в крайна сметка довело до създаването на сегашната му компания Caxton Associates през 1983 г., която в своя пик управлява над 10 млрд. долара капитал и е затворена за нови инвеститори от 1992 г. насам. Ковнър е директор на Synta Pharmaceuticals от 2002 г. насам.
Основният фонд на Ковнър Caxton Global Investment Fund е имал възвръщаемост от средно 21% на година от създаването на фонда, в сравнение със средна печалба от 11 на сто включително дивидентите от страна на индекса S & P 500. Фондът от милиарди щатски долари имаше една губеща година, през 1994 г., когато той спада с 2.5 процента. От 1983 г., S & P е спаднал в пет календарни години, включително 37 процента спад през 2008 година. Добрата възвръщаемост е помогнала на Ковнър да натрупа богатство възлизащо на $ 4.5 милиарда, според списание Forbes.
Ковнър не е добре познат извън професионалните кръгове. Той много рядко дава интервюта и е изключително потаен. Неговото имение на 5-то Авеню в Ню Йорк, Straight D. Willard House, разполага с оловно-облицована стая, за защита срещу атентат с химически, биологични, или мръсни бомби.
През септември 2011 г., Ковнър обяви оттеглянето си от поста си на изпълнителен директор на Caxton Associates, наследен от Андрю Лоу.


 Varchev Traders


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс