www.varchev.com

Бъдете нащрек, за намеците на Mario Draghi

Президентите на централните банки, както много политици, икономисти и журналисти, често сменят мнението си. За това инвеститорите трябва да внимават, за това  какво точно казват или са искали да сигнализират.

След намаляване на лихвения процент по депозитите до -0.4%, Draghi не би могъл да бъде по-ясен, казвайки: “Ние не очакваме, че ще бъде необходимо да намаляме процентите допълнително”.

Въпреки, че той остави възможността за допълнителни съкращения отворени, той очерта безпокойство си за отрицателните лихвени нива и тяхното влияние върху търговските банки в региона. Следователно, някои инвеститори и анализатори смятат, че лихвените проценти са достигнали своя пик в еврозоната.

Но г-н Драги е правил подобни твърдения след намаляне на проценти и преди.

През юни 2014 г. той намали процентите до -0.1% и каза: “За всички практически цели, ние сме достигнали долната граница”. През септември 2014 г. той понижи процентите до -0.2% казвайки: “Ние сме в долната граница, където технически корекции няма да бъдат възможни за напред”.

Очевидния модел Mario Draghi за сигнализиране на дъно е било постигнато, само за да промени решението си по-късно. Най-вероятната причина за неговите “не по-ниско” сигнали е, че той не иска да изплаши пазарите.

Банковите акции, облигации и суапове за кредитно неизпълнение са били разтърсени от притеснения за отрицателните лихвени нива и тяхното въздействие върху банковата дейност.

Има и опасения за банките в страните от еврозоната, като например Австрия, Португалия и Испания, където лихвите по ипотечните кредити могат да останат отрицателни, в случай на ЕЦБ направи нови намаления, тъй като тези ипотеки са свързани с процентите на паричния пазар на еврозоната. С други думи, банките в Австрия, Португалия и Испания, може в крайна сметка да се наложи да плащат на клиенти, което би било лоша новина за банковите баланси.

В действителност, Draghi и ЕЦБ вероятно ще намалят още лихвите, ако инфлацията и икономиката не се съживят. Затова инвеститорите трябва да бъдат нащрек, когато централните банкери загатват за политиката си. Тяхната работа е да стабилизират и да успокояват пазарите, което понякога означава да бъдеш икономичен с истината.


 Varchev Traders


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс