www.varchev.com

Какво да очакваме през идната седмица: 10.09 – 14.09.2018

Новата седмица ще зададе въпроси, чийто отговори инвеститорите не успяват да намерят за момента. В центъра на събитията отново ще бъде Donald Trump и неговата администрация, които продължават да мътят водите в търговията и създават несигурност за всички. След поредна седмица на надежди, приключила безуспешно – разговорите между САЩ и Канада за актуализиране на Северноамериканското споразумение за свободна търговия се проточват, след като Trump заяви, че пакта ще се изготви само и единствено по модела на САЩ. От Канада изглежда не са съгласни с това и поставиха своите карти на масата – интересното тук е, че САЩ не си тръгнаха, което сигнализира доза оптимизъм във взаимоотношенията. Търговският представител на САЩ Robert Lighthizer пренасрочи срещата си с канадския външен министър Chrystia Freeland за следващата седмица, което създава впечатлението, че все още има неизказани неща между двете страни и възможност за споразумение. Тези дискусии целят да приключат една година на трудни преговори по тристранното Споразумение за свободна търговия в Северна Америка – NAFTA. Индексите не приемат добре тази несигурност като регистрират понижения за седмицата, малко след като S&P 500 постави нов връх. Твърдия тон от страна на Канада и САЩ доведе и до завишена волатилност при USD/CAD, като трейдърите претеглят опасенията около търговските взаимоотношения по линията САЩ – Европа – Китай.


Хеджиране на щатски акции с опции на ДЦК


Trump нанесе нов удар върху Китай с коментари, че приготвил нови $267 млрд. тарифи за Китай, които са готови да бъдат добавени към първоначалните $200 млрд. Тези новини изобщо не се понравиха на фондовите и FX пазари, като USD/JPY се понижи веднага, отдалечавайки се от нивата на съпротива, които беше приближила по-рано, около 100 и 200 МА, 61.8% Фибоначи и бивша трендлиния.

 

Цялата тази несигурност в комбинация с някои макро фактори дава добра възможност за дълги позиции при златото в бъдеще, което остава около своите дъна. Според някои инвеститори, икономиката се е насочила към катастрофа и трейдърите трябва да се насочат към златото с цел хеджиране на рисковите си експозиции. Доларът е пред опасност от колапс, като единствен купувач в такава ситуация се явява Fed. Това означава от своя страна още по-висока инфлация.


Европейските пазари най-уязвими към sell-off


Относно икономическите индикатори за новата седмица, центъра на събитията ще попадне Европейската Централна Банка, която ще взима решение относно нивата на лихвите в блока в Четвъртък. Очакваме Super Mario (Mario Draghi) да постигне по-балансиран тон и лихвените проценти да останат непроменени. Все още не е ясно дали еврозоната е преминала през закърпване или всъщност вече е в средата на продължително охлаждане. Докато твърдите макро данни, публикувани след срещата на ECB през Юни бяха окуражаващи и сочеха стабилен растеж през второто тримесечие, меките индикатори показаха признак за спад. Що се отнася до инфлацията, докато общата инфлация е около 2%, но фактът, че основната инфлация падна до 1%, това показва, че ECB все още има дълъг път пред себе си. Въпреки, че несигурността свързана с глобалните фактори, включително заплахата от засилен протекционизъм, перспективите за растеж на еврозоната остават в общи линии балансирани.

 

Важните икономически новини за новата седмица 10.09 – 14.09.2018

Понеделник:
02:50 Япония – Брутен Вътрешен Продукт
04:30 Китай – CPI
11:30 Великобритания – Брутен Вътрешен Продукт

Вторник:
11:30 Великобритания – Промяна в Заетостта
17:00 САЩ – Нови Работни Места на JOLT

Сряда:
12:00 Европа – Индустриално Производство
14:20 САЩ – Месечен Доклад на ОПЕК
15:30 САЩ – PPI
17:30 САЩ – Петролни Запаси

Четвъртък:
04:30 Австралия – Промяна в Заетостта
14:45 Европа – Решение на ECB за Нивата на Лихвите
15:30 САЩ – Основен CPI
15:30 Европа – Пресконференция на ECB

Петък:
05:00 Китай – Индустриално Производство
15:30 САЩ – Основни Продажби на Дребно


 Trader Aleksandar Kumanov


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс