www.varchev.com

Варчев Финанс: Trading day in one post – 10.05.2018

Азиатски борсов пазар – Днес енергийните компании отново са на мода и допринесоха за ръстовете на азиатските пазари. В Япония, Nikkei 225 отбеляза повишение от 0.17%, а Topix 0.06%. Печалбите се усетиха и в Южна Корея, като Kospi нарасна с 0.31%. В Китай пазарите бяха по-уверени, като Shanghai регистрира ръст от 0.20%, Shenzhen 0.1%, а Hang Seng цял процент. ASX200 скочи с 0.21%.

FX Пазар – Няма как да не споменем NZD на първо место, след като изтри почти 1% от стойността си за по-малко от 2 часа. Краха дойде след решението на RBNZ да запази лихвите рекордно ниски на 1.75% и в същото време си остави възможност за последващо понижение. Именно възможността за последващо понижаване кара инвеститорите да си мислят, че банката е склонна по-скоро на разхлабена монетарна политика, вместо да я затяга, както е “модерно” напоследък. Подкрепен от безспирния ръст на петрола, CAD успя да регистрира значителни печалби. Ако погледнем към USD/CAD – D1, средно-срочния тренд остава възходящ, но слабостта, която показа щатския пазар на труда, все по-дълбокото изолиране на САЩ от света и рязко покачващите се цени на петрола започнаха да оказват силно негативно влияние върху валутната двойка. Технически цената е в средносрочен възходящ тренд, но достига ключови нива на съпротива и е добре да обмислим позициониране с Short или поне частично редуциране на лонговите позиции. Какво имаме към момента? Силна зона на хоризонтална съпротива, образувана от предходни върхове. Наличен е и Head and Shoulders, чийто Neckline бива тестван през последните две седмици. Реален пробив не е реализиран, което говори много за амбицията на продавачите в зоната. Price Action – мечи пин бар на нива на съпротива и поглъщащ Daily бар – силно негативна формация. DeMarker сочи надолу от зона на свръх-покупки – негативно за цената. 61.8% Фибоначи корекция също е в подкрепа на продажбите, тъй като съвпада с точност със зоната на хоризонтална съпротива и нямаме затворен цял бар над нея.

Commodity пазар – Към момента има един сигурен печеливш и това е петрола. След изявлението на Тръмп, от което стана ясна позицията на САЩ спрямо ядрената сделка с Иран, петролът нарасна с над 3%, а това доведе до подкрепа за енергийните компании. Gold подобно на JPY бележи понижение, но очакванията остава положителни. Днес металът ще бъде движен изцяло от настроенията на фондовите борси, тъй като липсват важни икономически данни в календара, които биха могли да се окажат катализатор на бъдещи движения при метала.

Европейски борсов пазар – Европейските индекси се очаква да отворят с повишение, отразявайки позитивизма натрупан по време на сесиите в САЩ и Азия по-рано. DAX ще стартира търговията с около 25 пункта по-високи, CAC40 с около 11 пункта, а UKX с около -25 по-ниско, отразявайки притесненията около решението на централната банка за основния лихвен процент днес от 14;00 часа.

Щатски борсов пазар – Позитивизма на щатските пазари взима превес, този път заради оттеглянето на САЩ от ядреното споразумение с Иран. На пръв прочит подобно решение е в ущърб на акциите, тъй като геополитическото напрежение нараства, но поглеждайки в детайли трябва да пречупим мисленето си през призмата на поскъпващия петрол. Факт е, че енергийния сектор е с най-голяма тежест в основните борсови индекси, а ръст на петрола неминуемо води до покачване стойността на енергийните компании. Поглеждайки към Dow Jones, енергийните гиганти Chevron и Exxon Mobil са сред най-добре представящите се. Технически Dow Jones регистрира пробив на ключово ниво на съпротива и това му отвори пътя към нов върхове. През по-голямата част от 2018г. индекса се движеше в триъгълна консолидация, основно заради липса на силен фундамент, който да подкрепи акциите. В допълнение геополитическото напрежение и спорната политика на Тръмп допринесоха за понижението на индексите. Към момента имаме пробив на основна диагонална съпротива, както и няколко сигнала в подкрепа на дългите позиции. Цената не успя да пробие 200-периодната и направи силен ребаунд във възходяща посока – показателно за силата на биковете. Sequential отброява 4-ка отгоре – възходящия импулс е в сила. DeMarker е в неутрална зона и не дава сигнал.

Икономически календар за Европейската и Щатска борсови сесии – 10.05.2018г.

11:00 Еврозона – Икономически бюлетин на ЕЦБ

11:30 Великобритания – Промишлено производство

11:30 Великобритания – Търговски баланс

14:00 Великобритания – Основен лихвен процент на Bank Of England

15:30 САЩ – CPI


 Trader Petar Milanov


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс