www.varchev.com

Варчев Финанс: Trading day in one post – 29.06.2018

Азиатски борсов пазар: Азиатските пазари се търгуваха със смесени резултати през последната сесия от тримесечието. Японските акции бяха в негативна територия, като Nikkei 225 е с 0.36% по-ниско. Kospi затри ранните си печалби и се потопи с 0.42%. Samsung Electronics загуби 0.85%, въпреки че останалите технологични компании съумяха да задържат скромните си печалби. ASX 200 натежа с 0.13%.Hang Seng се покачи с 0.35%, като потребителският сектор и този на информационните технологии водеха по печалби тази сутрин.

 

Валутен пазар: Все още е рано да се каже, но е напълно възможно долара да направи лека почивка, а тренда му да се превърне в консолидация. Не е изненадващо, че доходността по американските облигации и очакванията за повишението на лихвения процент отстрана на Fed се понижиха в сравнение с прогнозите. По-вероятно е да тръгнат нагоре, но към сегашния момент е по-добре да предприемем период на задържане. Trump продължава с протектционистичните си политики, които имат реалната възможност да обезценят валутата и да я направят по-малко атрактивна за инвеститорите. След като вече въведе тарифи за стомана и алуминий и заплашва за нови тарифи върху чуждестранни продукти от Китай, Европейския съюз и множество други съюзници и конкуренти на САЩ, принуждават другите правителства да преразгледат държавните си резерви в долари и американски държавни ценни книжа. “Въпреки че доларът ще продължи да се използва в повечето сделки, има вероятност участниците в глобалната икономика да започнат да търсят алтернативи като ценообразуване в евро или в китайски юан например”, каза Karl Schamotta, директор на валутната стратегия и структурирани продукти в Cambridge Global Payments в Торонто.

 

Commodities market: През последните дни петролът продължава да акумулира новите санкции срещу Иран, като инвеститорите напълно игнорират намеренията на ОПЕК+ да увеличи обема с до 1млн. барела дневно. На пръв поглед санкциите с Иран изглеждат много солиден фундамент за покачване на петрола, но реално добития петрол от страна на Иран ще остане на пазара и би следвало цената да се понижи. Къде е проблема в такъв случай и защо наблюдаваме този неспирен ръст? Изглежда, че проблема се корени не в ОПЕК+ или Иран, а в Канада, Казахстан и Либия, страни които имат не малък дял на петролния пазар. Само до преди две седмици въпросните три страни не бяха включени в списъка от държави от които могат да бъдат причина за безпокойство. През последните 14 дни обаче, добива на Либия, Канада и Казахстан спада драстично, като напълно покрива усилията на ОПЕК+ по увеличението на добива.

 

Европейски борсов пазар: Основните индекси от региона ще стартират последната си сесия за тримесечие с прилични печалби. Всички монитори светят в зелено, но икономическият календар за деня ще представи доста несигурност за инвеститорите. Днес очакваме данни за продажбите на дребно и нивата на заетост в Германия, последвани от Брутен Вътрешен Продукт във Великобритания. Данните на острова не спряха да ни разочароват през последните няколко седмици, така че за вдигане на лихвите от Bank of England няма как да стане дума преди нещата да се променят. Theresa May продължава да се сблъсква с трудности и пречки по пътя си към Brexit, което хвърля английските пазари в несигурност, правейки ги неатрактивни за инвеститорите.

 

Щатски борсов пазар: ETF, който следи финансовия на САЩ се повиши през предходната сесия преди резултатите от годните стрес тестове на Fed. Ако това повишение за задържи и днес, то ще прекрати 13-дневната губеща серия на финансовите компании. В Сряда, XLF видя повишение в трейдинг активността си, като опциите за повишение бяха двойно повече от тези за понижение. Заедно с това повишение беше и покупка за 21,000 call опции с дата 27 Юли за 41 цента на контракт. Това е бичи залог, че финансовият ETF ще се покачи над $27.41, или с около 3% от текущи нива до Юли. Финансовите са едни от най-зле представящите се акции през това тримесечие и паднаха с почти 5% от началото на годината. Групата е теглена надолу от големи банки, като J.P. Morgan, Bank of America, Wells Fargo и Citigroup – които съставят повече от 32% от холдингите на ETF-a. Въпреки това, големият катализатор за банките ще дойде през новия месец, тъй като те ще докладват отчетите си за приходите.

 

Икономически календар за Европейската и Щатска борсови сесии:
09:00 Германия – Продажби на Дребно
10:55 Германия – Нива на Безработица
11:30 Великобритания – Брутен Вътрешен Продукт
12:00 Европа – CPI
Неуточнен час Европа – Среща на Върха на ЕС
15:30 САЩ – Лични Разходи
15:30 Канада – Брутен Вътрешен Продукт
17:00 САЩ – Мичиган Потребителски Сентимент
17:30 Канада – Проучване на BoC за Перспективите пред Бизнеса
20:00 САЩ – Брой на Петролните Платформи на Baker Hughes
22:30 САЩ – CFTC Спекулативни Нетни Позиции


 Trader Aleksandar Kumanov


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс