www.varchev.com

Великата криза на ликвидността: Трейдинг в ерата на алгоритмите 2

Както описахме вчера в статията Трейдинг в ерата на алгоритмите, търгуването в днешно време е основно извършвано от алгоритми. А разпространението на автоматизирани системи за търговия вероятно ще се увеличи в бъдещето: към момента, над 90% от търгувания обем на американските борси се провежда от алгоритми. Това означава, че за обикновените трейдъри единствената опция е да се адаптират към пазара или да го напуснат.

Рискът, който Марко Коланович, анализатор от J. P. Morgan, вижда в роботизирането на търговията е, че в периоди на волатилност никой алгоритъм няма да бъде готов да закупи финансов инструмент, чиято цена се свлича параболично. Както описахме в статията вчера, алгоритмите най-често закупуват ценни книжа при технически нива на подкрепа. Когато пазарът се свлича с 5% на ден, обаче, и не се вижда никаква подкрепа за пазара, алгоритмите излизат от пазара (със sell-stop поръчки, като така подхранват спада) и не се включват в пазара докато не се открият нива на подкрепа. Имайки предвид, че 90% от обема на американските пазари е от алгоритми, и 52% са алгоритми използващи скалпиращи стратегии (които не работят в периоди на сериозна корекция на пазарите), пазарните корекции в днешно време ще са изключително сериозни и внезапни. Тъй като алгоритмите, основният източник на ликвидност (финансови средства) и обем на пазарите, автоматично напускат пазарите в периоди на повишена волатилност, когато има корекция единствената подкрепа за пазара са 10-те % обикновени трейдъри и инвеститори.

Въпросът е кой ще бъде готов да купува акции при следващата корекция? Както описахме вчера, за обикновения трейдър единственият начин да оцелее в такава среда е като разбере как мислят алгоритмите и да се възползва от периодите на волатилност. В такива моменти, според J. P. Morgan, единствената подкрепа за американските пазари може да е Федералния резерв. Това, разбира се, а политиката на Японската централна банка. Имайки предвид слабия ръст в японската икономика от 20 години насам, такъв тип политика не работи, защото унищожава най-важния механизъм на пазарите: да дава средства (ликвидност) там където са продуктивни, и да ги отнема там където са непродуктивни.

Картината описана от J. P. Morgan показва какво може да бъде бъдещето за финансовите пазари. Текущото състояние на пазарите ни дава идея за това какво можем да очакваме в бъдещето. Периоди на спокойствие, в които пазарите почти не реагират на рисковете за глобалната икономика, прекъсвани от внезапни и силни корекции в пазарите. Това означава, че корекцията през февруари (12,1% корекция на SPX между 30 януари и 6-и февруари) е само началото на това, което следва в бъдеще.

Затова трейдърите трябва да оценяват ликвидността, с която разполагат: това са свободните средства и капитал, които могат да използват за трейдинг в ситуации на повишена волатилност. Тези моменти са най-рисковите, но с дисплинарана стратегия могат да бъдат и най-печелившите.

Източник: CNBC

Original post: JP Morgan’s top quant warns next crisis to have flash crashes and social unrest not seen in 50 years

Снимка: pixabay.com


 Varchev Traders


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс