www.varchev.com

Великобритания ще трябва да направи стъпка назад, за да получи търговска сделка без такси

Технически подробности:

Higher linear regression channel: Посока – Нагоре
Lower linear regression channel: Посока – Канал
Moving Average – 20 (smoothed ) – Надолу
CCI: – 84.9747

Силното движение на низходящия курс на долара продължава на 4 февруари, което беше частично предизвикано от изявленията на британския премиер Борис Джонсън, но се развива в по-голяма степен доста по-отдавна, дори след като двойката стигна нивото от 1.3500. Сега наблюдаваме логично развитие на събитията след двумесечна почивка. В момента GBP/USD отново падна до силна зона за подкрепа, близо до психологически важното ниво от 1,3000. Двойката вече отскочи от тази зона поне пет пъти, но това не може да продължава завинаги. Рано или късно преодоляването ще се осъществи и ние вярваме, че това ще се случи в близко бъдеще. Ако това се случи, формирането на низходяща тенденция ще се възобнови с нова сила. Припомняме, че повечето основни и макроикономически фактори сега говорят именно в полза на движението надолу. Тъй като двойката консолидира под линията на подвижна средна, тенденцията се промени съответно надолу и сега техническите фактори говорят в подкрепа на продължаването на движението надолу.

Днес Обединеното кралство трябва да публикува вторичен индекс на бизнес активност в строителния сектор през януари. Припомнете си, че по-рано индексите на бизнес активността в сферата на услугите и производството са съживени, обаче строителният сектор изглежда остава в рецесионната зона, въпреки че прогнозите прогнозират растеж от 44.4 до 46.6. По-голямо значение сега, както виждаме, са преговорите между Лондон и Брюксел относно търговска сделка. Както е всеизвестно, Европейският съюз и Великобритания имат коренно различни виждания за бъдещи споразумения, което може да доведе до липсата основания за споразумения в края на преговорите или по-просто до “твърдия” Brexit. От една страна, участниците в процеса на преговори са наясно, че искат различни сделки. От друга страна, огромен брой перипетии вече подсказват, че просто няма да има споразумение. Мишел Барние, главният преговарящ на ЕС, заяви в понеделник, че ЕС е готов да работи по партньорства с Великобритания, но те определено няма да бъдат толкова големи, колкото преди. По принцип Европейският съюз веднага каза, че Лондон не трябва да очаква, че ще продължи да използва всички преференции, без да прави вноски в бюджета на ЕС, да не е член на блока и да има пълна свобода на действие. Barnier каза: “Най-добрите партньорства са когато сте член на ЕС. Ако не сте в ЕС, ситуацията става друга, по-сложна. Великобритания иска да сключи търговско споразумение с нулеви мита, тъй както ЕС и Канада. Преговорите с Канада обаче отнеха седем години. Джонсън иска да постигне същата сделка след десет месеца. Преговорите ще започнат едва през март.

Освен това британският премиер не иска да остане под юрисдикцията на Брюксел. Barnier заяви, че подобна сделка би била възможна, ако Лондон се съгласи да предостави гаранции, че европейските и британските компании ще се конкурират при равни условия. Barnier също ще поиска отстъпки по отношение на риболова. “Сделката за свободна търговия няма да означава продължително взаимодействие, както преди. В крайна сметка сега ще имаме два пазара, а не един”, заключи Barnier.

След цялата тази информация, въпроси като “защо паундът пада в момента” не би трябвало да възникват. Британската валута се видя под сериозен пазарен натиск поради сериозно по-ниските шансове да сключи поне някакво споразумение с ЕС, да не говорим за сделка за свободна търговия. Икономиката на Обединеното кралство ще претърпи огромни загуби след 2020 г., много по-обемни, отколкото в момента (около 70 милиарда долара годишно), без сделка.

До какво ще доведе? При нов спад на БВП и други макроикономически показатели, нов спад на британската валута. Ето защо ние вярваме, че лирата ще бъде доходен за мечките, докато няма сериозни причини да очакваме търговска сделка между ЕС и Великобритания. От техническа гледна точка движението надолу може да продължи, тъй като индикаторът Heiken Ashi продължава да бъде насочен надолу. GBP/USD обаче сега трябва уверено да преодолее зоната на подкрепа от около 1,3000.


 Varchev Traders


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс