www.varchev.com

(ВИДЕО) Икономиста Jim Rickards за gold vs. bitcoin

Jim Rickards е редактор на „Стратегическо разузнаване“ и автор на „Валутни войни: Създаването на следващата глобална криза“. Той вярва, че златото може да отиде до 10 000 долара за унция, но е много по-скептично настроен към bitcoin. Rickards не се доверява на ценовото движение на bitcoin и не вярва, че криптовалутата ще се справи добре във финансова криза. Следва интервю и видео:

Jim Rickards: Здравей, аз съм Jim Rickards, редактор на стратегическото разузнаване. Днес ще говоря днес за gold срещу bitcoin – това е много популярен дебат. Радвам се да кажа, че златото и bitcoin са и форми, и пари, но това е предпочитан избор за ликвидност в криза

Sara Silverstein: Всички говорим много за злато срещу bitcoin. Вие обичате златото. Какво мислите за bitcoin? Как може да се сравнят двете?

Rickards: Лично аз съм много скептичен към bitcoin, знам как се движи цената. Знаете ли, в този момент се качва около 10% на ден. Въпреки че bitcoin може да стигне до 20 000, може да стигне дори до 30 000, той се е запътил към нула – някъде между 0 и 200. Това е полезен токен за престъпници, терористи, перачи на пари, укривачи на данъци – те винаги ще намерят някаква полза от него. Така че може да не стигне точно до 0. Явно е балон – изглежда като вторият по големина балон в историята след манията на лалета. Въпреки че с темпото, което върви, за няколко дни ще премине манията на лалета. Той е по-голям от балона в Южно море, по-голям от балона на Мисисипи, Ню Йорк – Dow Jones през 1929 г., Nikkei през 1989 г., по-голям е от всички тях. Така че не притежавам bitcoin и не го препоръчвам на клиенти. Но, знаете ли, аз съм човек от свободния пазар, ако хората искат да го купят, знаете, всеки сам прави избора си.

Silverstein: И защо сте скептични към ценовите транзакции?

Rickards: Няколко причини – номер едно, има доста добри доказателства, че се случват много измами. Вижте, всеки пазар в света – злато, сребро, акции, облигации, Libor – всеки пазар, просто изберете един. Всички търсят манипулация. Затова имаме всички тези регулатори; затова имаме SEC; Ето защо борсата е регулирана и т.н. Трябва ли да вярваме, че bitcoin е единственият пазар в историята, който не е манипулиран? Това са глупости, разбира се.

Всъщност фактът, че е нерегулиран, е магнит за всички манипулатори. Така че въпросът е – представете си следното: вие и аз сме миньори на bitcoin, нали? Аз ви продавам на 10000. Вие ми продавате обратно на 10000. Продавам ви обратно на 10200. Просто търгуваме напред-назад цял ден. Няма P&L Търгуваме едни и същи bitcoins напред и назад. Това се нарича рисуване на лентата. Тази търговия се отчита на борсите за bitcoin. Така че външен човек, който е напълно наивен за това, казва: „О, виж цената се покачва“.

Само ти и аз рисуваме лентата. Това е най-старата, знаете, най-старата измама в историята. Наречете го рампа или както желаете, но въпросът е, че вкарва зрителите от кулоарите и след това те го купуват. И, разбира се, какво ни интересува? Ние сме миньори, така че разходите ни – разходите между другото се покачват много стръмно – това нещо е напълно неустойчиво. Разходът е количеството електроенергия – причината миньорите на bitcoin да са в Китай е, че те горят въглища, замърсяват въздуха и субсидират електричество. Или са в Исландия, тъй като е толкова студено, че намалява разходите им за охлаждане за цялата изчислителна мощност.

Всяка година копачите на bitcoin използват толкова електроенергия, колкото страната Нигерия – държава от 90 милиона души. Не след дълго ще използват колкото Япония, третата по големина икономика в света. Това няма да стане. Можете да кажете, че това е простата екстраполация, но няма начин на bitcoin индустрията да бъде разрешено да използва толкова електричество, колкото страната Япония. Но толкова ще бъде необходимо, за да изкопаете bitcoin. Така че те ще се ударят в стена по отношение на общата продукция на bitcoin. В този момент миньорите нямат стимул да копаят. И така, кой ще валидира блокчейн? Ще наложат ли такса? Добре, това звучи като Wells Fargo. Това правят банките.

Silverstein: И когато говорите за цената на електроенергията и други разходи за добив, а някои хора я приравняват със стойността на bitcoin. Какво е вашето мнение за теорията на оценка на …

Rickards: Да, това би било като разглеждане на разходите за електричество и минно дело, това бихте нарекли присъща стойност, която не може да се сравни с нищо, което сме оценили от 1871 г. David Ricardo излезе с теорията за присъщата стойност около 1812 г. Karl Marx взе топката и хукна с нея. И той каза да, присъща стойност, но знаете, капиталистите контролират средствата за производство, така че те извличат излишната стойност от труда, трудът не получава справедливия си дял. Всичко това са глупости по отношение на това как оценяваме нещата. Това е разгромено от Karl Manger през 1871 г.

Той излиза със субективна теория за стойността. Нещо си струва толкова, което някой е готов да плати за него. Ако вие и аз – знаете, ако съм миньор – кажете златотърсач, истински миньор за злато, а разходите ми за производство са 1400 долара за унция, а пазарът на злато е 1300 долара за унция, не ви интересува за мен. Ще кажете: „Jim, ще ви платя 1300 долара. Няма да ви плащам 1400 долара, само защото разходите ви са по-високи. Това е твой проблем. ” Така че присъщата стойност е безсмислена. Това, което има значение, е субективната стойност. И това е вярно за bitcoin и злато. Така че, когато видя bitcoin на стойност 11 000 долара или каквато и да било, това е нечия субективна оценка на това, което струва, оставяйки настрана факта, че цената се манипулира. Това е отделен въпрос.

Но субективната стойност се основава на увереността. Това е предпочитание за ликвидност. Ако сте готови да прехвърлите трудно спечелените долари, за да получите bitcoin, изразявате предпочитание за ликвидност за различна форма на пари. Но увереността е крехка. Може много лесно да се загуби и когато се изгуби, е невъзможно да се възвърне. Така че в света има много форми на пари. Има златни пари, bitcoin, фиат пари, долари, йени, юани – всички те са пари. Каквито пожелаете. В какво искате да държите богатството си? Това е предпочитание за ликвидност. И отново, ако хвърляте богатството си в bitcoin и тази увереност изчезне, какво остава?

Silverstein: И така, ако присъщата стойност няма значение, защото това е силният аргумент, който чуваме много често за златото.

Rickards: Няма значение.

Silverstein: И тогава какво – Всичко се свежда до предпочитанията за ликвидност? Какво прави златото по-ценно в очите ви от bitcoin?

Rickards: Ами в общи bitcoin никога не е издържал на рецесия или финансова криза. Така bitcoin е измислен през 2009 г. Не сме имали рецесия или финансова криза през 2009 г. Имахме през 2008, 1998 и много други през цялата история – 1929, 1873, вие го наречете. Знам колко добре се справят другите активите в паника. И, знаете, не само златото – злато, акции, облигации – можете да видите как се представят. Никога не сме виждали представянето на bitcoin във финансова паника. Така че това е голяма несигурност, като оставим настрана престъпността използването на електроенергия, измамите, рисуването на лентата, и кой стои зад тези борси – оставяйки настрана всички онези въпроси, които според мен са големи. Дори само в чист икономически смисъл, ние нямаме представа как bitcoin ще се представи в паника. Моята оценка не е много добра.

Silverstein: И кое е единственото нещо, което може да накара bitcoin да стигне до нула?

Rickards: Мисля, че ако някоя от тези измами беше разобличена. Имайте предвид, че няма кой да се разрови в тези неща. Няма регулатори. Единственото голямо нещо, което аз очаквам е, знаете, да кажем, че сте купили bitcoin за 1000 долара и сте го продали за 8000 долара, имате печалба от 7000 долара, която трябва да декларирате в своята данъчна декларация. Не е по-различно от това да купите IBM на 150 и да го продадете на 180. Трябва да декларирате печалбата от 30 долара в данъчната си декларация. Колко продавачи на bitcoin декларират тези печалби в данъчните си декларации? Не знам отговора, но предполагам, много малко. Ако не го правиш, ти си престъпник. Това е престъпление. Така Ал Капоне се озова в Алкатраз. И хората казват: „О, IRS никога няма да ме хване.“ Повярвайте ми, аз бях данъчен юрист преди да съм бил адвокат по ценни книжа. Бях данъчният съветник на Citibank. IRS ще ви открие. Те имат начини да го направят. Хората – американци, които са имали офшорни банкови сметки в Швейцария – преди пет или шест години, също смятаха, че и IRS никога няма да ги намери… Е сгрешиха.

Един сигнал до IRS, някои от тези хора са в затвора. Те арестуваха собственици на публични домове за укриване на данъци, като ги хванаха по сметката за пране. Те казват: „Не, ние оценяваме данъците ви по следното, докажете, че не е така“. Тежестта на доказване е върху вас. Така че те ще влязат във всички тези сделки, ще поискат всички извлечени и записи. Борсите ще ги откажат или ще бъдат затворени, или замразени. Не забравяйте дори да имате bitcoin, когато го продавате все още имате допирни точки с платежна система в долара или в евро. Трябва да вземете парите, за да продадете на хората bitcoin. Всички те могат да бъдат затворени. Всички те могат да бъдат възпрепятствани. Всички тези неща могат да бъдат замразени. IRS имат цялата власт, от която се нуждаят. Така че между SEC, който разглежда първоначалните предлагания, IRS, който следи за укриване на данъци, FBI разглежда престъпността и кой знае какво още се случва, аз просто не искам да играя в това пространство.Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс