www.varchev.com

” Вирусът е страшен да, но нека свалим системният риск от масата ” – Jim Cramer

Системен риск или просто глобално забавяне, което все още не трябва да бъде оценено на фондовия пазар? Да се обзаложим, че е второто.

Има риск от забавяне, ако Китай ограничи икономиката, като държи хората си далеко от работа, затваряйки се в къщи. Така не могат да правят нищо в производствената икономика или дори не могат да харчат, така както правителството би искало.

Настинките са ужасна болест. Над 15 милиона души през този сезон, само в САЩ са хванали грип. 140 000 души са хоспитализирани, 8200 души са загинали. Китай направи всичко възможно да скрие болестта SARS, която не е толкова инфекциозна, колкото смъртоносна – повече от коронавирус.

Изненадващ е факта, че китайците са толкова предпазливи, затваряйки 18 града, предвид факта, че могат са изключително продуктивни.

Идеята да носим маски и ръкавици на публични места, може да е все още отдалечена, но дори това да се случи все пак ще има последствия и неприятности, но и това ще преодолеем. Това не е в близост до опасността от Ебола. Вземаме антибактериален крем, носим си мокри кърпички Clorox (CLX), може да носим маска, но най-важното е да си държим ръцете настрана от лицата си.

Много от търговията ще се забави. Нищо не би спряло така, както системният риск би спрял. В интерес на подобрение системният риск вече бе прилаган от 2007 до 2009, при комбинацията от нелепо лошото кредитиране и съчетанието с необичайни инструменти, свали много банки и почти събори цялата кредитна система.

Да направим един анализ на сигурността, който ако се опитваме да навигираме този момент ще трябва да направим.

Има акции, които са в средата на взривната зона и не си струва да се спекулира, без познанията колко добре или зле се справят те. Нека включим всички Китайски акции към тази категория. Покупката на Alibaba (BABA) е възможна при понижаването на цената, защото това е начина по който хората пазаруват, но трябва да имат тези пари, които да похарчат.

Има деривати, които разчитат на нарастването на китайските разходи, за техния растеж. Тази категорията влизат Starbucks (SBUX), Apple (AAPL), Nike (NKE), Nvidia (NVDA) и YumChina (YUMC). Всеки един от тях си заслужава изчакването, тъй като е на прага на отчитане и освен ако не може да успокои, че разходите ще продължат по същата траектория – нещо, което е трудно – ще продължим да получаваме по-голям шанс за закупуване. Също има компании със залози, като Wynn (WYNN) и Las Vegas Sands (LVS). За да достигнем до ниво, в което не си заслужава тяхното закупуване, числата трябва да паднат много надолу – дори, ако си мислим, че има ваксина на хоризонта.

Има акции свързани с пътуванията. Те спаднаха с 25% по време на епидемията SARS преди 17 години. За тези акции е добре да се водим по бенчмарк, ако те тръгнат да пипат – тогава и ние.

Има компании, които глобално ще бъдат засегнати от забавянето като – Caterpillar (CAT), които се подпират за бизнеса си на Китай, Boeing (BA) и 3M (MMM).

Забавянето в глобален мащаб, съпроводено със страх, от това което ще се случи, означава закупуване на хазната. Това означава по-ниски лихви, което е по-нисък доход за банките. Въпреки целия блокаж в Китай можем да видим поръчки от вкъщи от Amazon (AMZN).

Връщаме се обратно към домашните пазари, като храна, лекарства, биотехнологии и социални медии. Домашното забавление – Netflix (NFLX), Comcast (CMCSA), Disney (DIS).

Като премахнем системният риск от масите, въпросът за цените за всички тях е под въпрос. Нищо не става с нетърпение. Всичко това изглежда банално, но ако погледнем 2 години назад , с данни сочещи голяма заетост, а с индекс на нестабилност, което малцина очакваха да се случи.

Акции споменати в статията:  BABAAAPLNKENVDAYUMCWYNNLVSCATBAMMMAMZNNFLXCMCSADISCLXSBUX

Източник: The Street / Real Money


 Varchev Traders


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс