www.varchev.com

Водят ли златните запаси цените на XAU/USD?

Дали запасите за добив на злато, както е представено от Barrons Gold Mining Index (BGMI) или XAU, или HUI, водят ли кюлчета злато в значителни повратна точка? Според много анализатори отговорът е гласно „да“. Но според историческия запис отговорът е „понякога, но не последователно“. Ще продължа с историческия запис.

Има много примери за запаси за добив на злато, които водят цената на кюлчета във въртящ момент от надолу – нагоре или нагоре – надолу, но има толкова много примери за запаси за добив на злато, които изостават кюлчетата в повратна точка. Най-яркият пример за последното е през 1980 г. Известно е, че златните кюлчета достигат дългосрочен ценови върх през януари 1980 г., но по-малко е известно, че запасите за добив на злато, както е представено на следната седмична диаграма от BGMI , се видяха в огромно рали след големия връх в цената на златото и достигнаха своя дългосрочен пик до септември 1980 г.

Друг пример за златни кюлчета, водещи в добив на злато в значителен момент, възникна в средата на 80-те години.

Първо, златните кюлчета достигнаха многогодишно дъно през февруари 1985 г., но чак през юли 1986 г. XAU достигна подобно дъно. Второ, XAU започна междинно рали в края на юли 1986 г., но както е отбелязано на следващата дневна диаграма, свързаното дъно в цената на златото се случи около 6 седмици по-рано.

Ето примери за същата връзка с олово-изоставане от по-близкото минало:

1. Златото достигна дъното в дългосрочен план в началото на декември 2015 г., но еквивалентната ниска стойност за HUI се появи едва в средата на януари 2016 г. Тогава златото достигна средносрочен връх през юли 2016 г., но асоциираният връх за HUI не беше въведен едва около месец по-късно. С други думи, златодобивният сектор изостава на пазара на кюлчета както в началото, така и в края на междиннoто рали за 2016 г.

2. Златото направи междинно дъно през август 2018 г., докато HUI изчака до септември 2018 г., за да направи собствено междинно дъно. След това, през май 2019 г., HUI направи поредица от по-ниски корекционни движения, докато златните кюлчета останаха над нивото, което направи в началото на месеца.


Обикновено всяко разминаване или непотвърждаване между златните запаси и златните кюлчета трябва да се разглежда като потенциално бичи сигнал, след като цените станат опънати в посока надолу и потенциално мечешки след като цените са се разтеглили нагоре.

Например, след като цените се движат надолу в продължение на няколко месеца, нов многомесечен минимум на цената на златото, който не се потвърждава бързо от HUI, или нов многомесечен минимум в HUI, който не се потвърждава бързо от цената на златото трябва да се разглежда като бичия знак. По същия начин, след като цените се движат нагоре в продължение на няколко месеца, нов многомесечен максимум в цената на златото, което не се потвърждава бързо от HUI, или нов многомесечен максимум в HUI, който не се потвърждава бързо от цената на златото трябва да се разглежда като мечешки знак. По-просто казано, непотвърждаването между цената на златото и свързаните с него минни индекси е от значение, но няма значение дали непотвърждаването включва относителна сила или относителна слабост в минния сектор.


 Varchev Traders


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс