www.varchev.com

Временно понижение, корекция или мечи пазар? Как да разберем разликата?

Как инвеститорите да различат дали пазарът е във времен спад, корекция или смяна на тренда и старт на мечи пазар? Много инвеститори изпитват трудности при разграничаването на различията, а и психологията при наблюдаването на спад на пазара ден след ден, може да доведе до лошо вземане на решения.

Психологията зад разпродажбите трябва да бъде много добре разбрана, особено в среда, в която пазарите са преживели скорошни върхове и икономическите, политически и геополитически рискове изглеждат на преден план.

Временен спад

Временият спад (пулбек) се наблюдава при загуба от стойността на активите в порядъка на 5-10% от върха и се характеризира в своето краткосрочие. Той най-често бива повлиян от скорошното достигане на връхна точка по време на продължаващ биков пазар, докато възходящият импулс все още е непокътнат и е нормална корекция на пазарния цикъл. Спадовете в цените обикновено не променят пазарните настроения или перспективи. Според компаниятаза управление на активи Guggenheim Investments, индексът S&P 500 е претърпял 80 подобни спада от 1945 г. насам и е имал пет отделни спада от 5% само през 2018 .

Корекция

Пазарът е във “фаза на корекция” след спад между 10-20% и може да продължи няколко месеца. Тези движения обикновено се срещат в среда на по-висока волатилност. Корекциите могат да бъдат “насилствени”, тъй като нивата на страх на инвеститорите се повишават и паническата емоция при продажбите често може да се отрази на техните решения.

Новините и социалните медии в реално време могат да засилят този страх, тъй като голяма част от инвеститорите следват манталитета на “стадото”. Средната корекция на пазара продължава между два и четири месеца и често е придружена от неблагоприятни пазарни условия. Корекциите обаче често се разглеждат като идеални времена за закупуване на акции с висока стойност на намалени цени, в случай че основите на общия пазар не са се променили съществено. Ако основите обаче са се променили, купуването може да доведе до значителни загуби. Според Guggenheim Investments индексът S&P 500 е претърпял 29 подобни корекции от 1945 г. насам.

Мечи пазар

Мечият пазар се появява след спад от 20+% и задържането на цените в този диапазон или по-нисък за поне двумесечен период. На мечите пазари доверието на инвеститорите е разрушено и много инвеститори продават акциите си от страх от по-нататъшни загуби. Търговската активност има тенденция да намалява както и доходността от дивиденти.

Пазарите на мечки са склонни да се превърнат в порочни цикли, когато пазарните скокове се разпродават, а не се купуват. Това се случи през 2000 и 2007 г. и обикновено лесно може да се види на графиките, тъй като пазарът прави по-ниски ниски стойности (lower lows) и по-ниски високи стойности (lower highs). Мечите пазари са склонни да се наблюдават във фазата на свиване на бизнес цикъла и продължават средно около 16 месеца.

Биковете следват мечките

След като една ценова графика се повиши над низходящия тренд и ниските започват да стават все по-високи (higher lows), а високите стойности на пазара започват да се повишават (higher highs), мечият пазар свършва и пазарът се връща обратно към бичи пазар. Годината след трите предишни 20+% спада, индексът S&P 500 е спечелил средно 32%. Според Guggenheim Investments индексът S&P 500 е преживял 11 мечи пазара от 1945 г. насам.

Икономическите доклади, геополитическите катаклизми, времето и глобалните рискове за здравето могат да доведат до спад на пазара. Но не всички спадове си приличат. Те се определят от размера и продължителността на спада и това е нещо, което всички участници на пазара трябва да наблюдават.


 Trader Georgi Bozhidarov


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс