www.varchev.com

Връзката между стоковите и капиталови пазари

Рейтинг:

12345
Loading...

Анализът на връзките между стоковите и капиталовите пазари е от особен интерес за големите финансови играчи, защото Commodities са включени в много инвестиционни портфейли, заедно с пакети от различни акции. Трейдърите, познаващи възможностите на количествения финансов анализ са в състояние да формират и ползват разнообразни алгоритмични подходи за мигновен арбитраж, хеджиране, Pairs Trading и прочие. Както и да формират печеливши пазарно-неутрални портфейлни стратегии. Тези подходи от години са водещи и в стратегическите отдели на най-големите инвестиционни банки и хедж фондове.

На макро ниво, политиците също обръщат специално внимание на цените на стоките и тяхната волатилност имайки предвид потенциала им да захранват инфлационния натиск. Волатилността на цените на суровините по този начин отново става централен въпрос за икономиката, като специално внимание им се обръща и от Г-20, най-вече при разискванията за прекомерните колебания и нестабилност на цените на стоките и последващите от това макро-ефекти.

Сравнявайки динамична нестабилност на цените при суровини и акции се достига до полезна информация за възможните стратегии за портфейлно балансиране със стокови и капиталови активи. В тази посока възможната ценова нестабилност играе ключова роля по отношение на допустимите компромиси при оценката на очакваното съотношение риск-възвръщаемост.

Поредица силно специализирани изследвания установяват връзките между стоковите и фондовите пазари, за да се установи дали корелациите между двата пазара са устойчиви във времето и доколко зависят от текущото състояние на капиталовия пазар („мечи“или„бичи“), както и от наличната макроикономическа мощ.

Основните констатации могат да бъдат най-опростено обобщени по следния начин (при извадки от средно 25 активно търгуеми стоки за различни времеви периоди през последните 60 години):

Първо, съотношенията между commodity returns и stock returns се развиват устойчиво във времето. В последния период, те са най-силно волатилни след 2007-2008. Тогава рухването на фондовите борси разхлаби връзките между двата пазара, но в много краткосрочен план. Най-високите корелационни съотношения се наблюдават периодично по време на финансови сътресения, което показва стабилна обвързаност между фондовите и стоковите пазари.

Второ, някои стоки се характеризират с по-силен спекулативен елемент. Той е най-мощен при петрола и доста по-слаб при кафето и какаото.

На трето място, ролята на златото като безопасно убежище продължава да се доказва, тъй като неговата корелация със stock returns е предимно отрицателна.

На четвърто място, докато акциите имат обичайно поведение, commodities вече не могат да се разглеждат като хомогенен клас активи.

Като цяло, констатациите показват, че финансовата криза 2007-2008 е изиграла ключова роля при преструктуриране на връзките между commodities и фондовите пазари, и се подчертава настъпилата „финансиализация“ на commodities. Тази еволюция на стоково – фондовите корелации намалява техния потенциал за взаимна заменяемост в портфейлите. Основните изключения днес са най-вече златото, кафето и какаото.Чрез тях стратегиите за управление на риска са възможни, за постигане на по-голяма диверсификация, което е резултат от тяхното пряко противоположно движение в сравнение с капиталовия пазар и по-специално, когато той е в условия на „меча“ ценова тенденция.

Регресионният анализ показва също, че корелациите акции-стоки са обратно пропорционални на икономическата мощ. Динамичното съотношение stock-commodity расте най-силно по време на неблагоприятна икономическа конюнктура. В допълнение, Commodities са силно корелирани с капиталовите активи, но не и спрямо облигациите. Най-обобщено, максимумите на корелацията между акции и стоки исторически съответстват на минимуми в корелацията между облигации и стоки, като най видими са разминаванията в моментите на най-дълбоките рецесии.

 


 Varchev Traders

Прочети още:

БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс

Лондон


25 Canada Square, Level 33,
office 50, Canary Wharf
London, E14 5LQ
+44 20 3608 6256

Варна


МОЛ Варна ет.4,
бул "Владислав Варненчик" 186

(052) 631 000, 634 040

София


бул. "Патриарх Евтимий" 98


(02) 954 51 15, 953 15 51

Универсални номера

Директна връзка с дилър - 0700 17 600    Varchev Exchange - 0700 115 44

Варчев Финанс ЕООД е лицензирана и регулирана от Комисията за Финансов Надзор – София, България: Лиценз брой РГ-03-02-05/15.03.2006г.

Варчев Финанс ЕООД е регистрирана в FCA (FINANCIAL CONDUCT AUTHORITY) с номер на паспорт в Обединеното кралство: FCA, Обединено Кралсво – регистрационен номер: 494 045, което позволява предлагане на финансови услуги на територията на Обединеното кралство.

Варчев Финанс ЕООД стриктно спазва устава на европейска директива MiFID (Пазари на финансови инструменти). за насочване, увеличаване на ЕФЕКТИВНОСТТА, прозрачност и еднаквост на финансовите инструменти.
Варчев Финанс ЕООД стриктно спазва Решение №918-ИП/30.07.2019 на Комисия за Финансов Надзор. Повече информация може да намерите тук.

Информацията в този сайт не е предназначена за разпространение или използване от което и да е лице в която и да е страна или юрисдикция, когато такова разпространение или употреба би противоречало на местното законодателство или регулиране.


Предупреждение за риск:

ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средства в резултат на ливъридж. 63,41% от сметките на инвеститорите на дребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик. Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.

chat with dealer
chat with dealer
Политиката за поверителност и защита на личните данни