www.varchev.com

Всичко, което трябва да знаете преди срещата на ECB в 14:45 днес

Служителите на Европейската централна банка ще се сблъскат с разочароващите перспективи, когато проведат първото си политическо заседание за тази година в 14:45 днес, тъй като по-строгите блокади и бавното разпространение на ваксините в региона заплашват да оставят икономиката задръстена месеци наред.

Възраждащото се огнище на коронавирус и притесненията за нови щамове на болестта поставят под съмнение предположението, че последният пакет стимули ще бъде достатъчен, за да пренесе еврозоната през пътя на възстановяване. Политическото напрежение в Италия увеличава несигурността точно когато силата на валутата заплашва да намали очаквания отскок на инфлацията.

Изправенa пред тези рискове, президентът на ЕЦБ Кристин Лагард изрази оптимистичен тон за годината, заявявайки миналата седмица, че перспективите за растеж, приети през декември, все още са валидни. С повече от 1 трилион евро (1,2 трилиона долара), които трябва да похарчат за стимули, институцията едва ли ще прибърза с преустройство на свръх разхлабената си политика.

„Има риск Лагард да звучи по-оптимистично, отколкото пазарът очаква“, каза Пиет Кристиансен, главен стратег в Danske Bank. „Икономиката е изправена пред краткотрайни ветрове. Но има и причини от ЕЦБ да бъдат оптимисти.“

Междувременно разговора на Лагард с репортери може да се спре на по-непосредствени предизвикателства, включително балансиращото правителство на Италия и покачването на еврото, близко до рекорд. Тя каза, че длъжностните лица трябва да възприемат „изключително внимателен“ поглед върху укрепването на валутата.

ЕЦБ прогнозира преди шест седмици, растеж за региона с 3,9% през 2021 г. след спад от 7,3% през миналата година. И все пак вероятността от двойна рецесия се е увеличила от декември насам и много банки са с негативни прогнози, които са отговор на нововъведените по-стриктни мерки от Испания до Германия.

Някои уцастници от Управителния съвет приеха по-мрачен тон, като миналата седмица губернаторът на Ирландия Габриел Махлуф предупреди, че с продължаващата криза „икономическото му въздействие все още предстои да се прояви“.
Тежестта върху съзнанието на политиците е бавният темп на ваксинациите. Европейският съюз изостава от основните си напреднали в икономическо отношение партньори, като се прилагат само 1,4 ваксини на 100 души, в сравнение със 7,1 в Обединеното кралство и 5 в САЩ.

Последните данни показват, че за Европа ще бъде предизвикателство да постигне прървоначалната си цел да ваксинира поне 70% от населението до лятото. Това евентуално забавяне може да застраши доверието в региона и да повдигне въпроси относно перспективите и силата на неговото възстановяване в сравнение с други икономики.

Повечето икономисти, анкетирани от Bloomberg, все още прогнозират, че ЕЦБ няма да има нужда от допълнителен стимул за борба с пандемичната криза. Те обаче очакват настоящата програма за изкупуване на извънредни облигации да бъде използвана изцяло, като се противопостави на указанията на Лагард през декември, че ЕЦБ може да не похарчи всичко.

Търгувай с Варчев Брокърс

0

 Trader Georgi Bozhidarov


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс