www.varchev.com

Въздействието на заразяване не е максимално, претеглят се рисковите апетити

Продължаващите опасения относно прогресията на коронавирусът продължават да преобладават инвеститорите. Рискът продължава да се разгражда, тъй като Световната здравна организация се среща, за да реши дали това наистина е глобална медицинска спешност. Няколко големи пазари на акции в Азия бяха особено силно засегнати. Тайван отново отвори след празника на лунната Нова година и падна с 5,7%. Hong Kong падна малко повече от 2,5%, докато Nikkei и Kospi паднаха с около 1,7%. Европейските борси са далеч по-добри, но Dow Jones Stoxx 600 върна половината от печалбата, отбелязана през последните две сесии а американските акции се търгуват силно, като S&P 500 се търгува с около 0,5% при електронна търговия. Облигациите привличат оферти за сигурно убежище и референтната 10-годишна доходност е най-вече с 1-2 bp по-ниска, което прави 10-годишната доходност на САЩ близо 1,57%. Aмериканският долар е смесен, но валутите често се разглеждат като чувствителни към растежа, като доларовия блок и скандинавските валути са по-ниски, докато йената и швейцарският франк са по-високи. Еврото и стерлингите тъпчат вода. Валутите на нововъзникващите пазари са тежки, а валутният индекс на JP Morgan за нововъзникващите пазари е изключен за седми път през последните девет сесии и е на най-ниското си ниво от началото на декември. Златото се връща в сигурно убежище от рисков актив и нараства за осми път за 10 сесии. Печели за седмата седмица през последните осем. Нефтът се претегля с идеи, че търсенето ще намалее, но също така и от предлагането като САЩ, запасите скочиха с 3,5 млн. барела, много над очакванията и най-много за няколко месеца. Март WTI тества скорошното ниско ниво от близо $ 52 за барел. Спомнете си, че когато конфронтацията между САЩ и Иран ескалира по-рано този месец, мартенската WTI се повиши над $ 65.

Икономическите новини са затрупани от вируса. За отбелязване, Samsung отчете печалбите си, което разочарова, че цените на чиповете на паметта все още падат. Отделно, доверието на производителите за февруари бе поскъпнало (77 от 73), докато настроенията към непроизводствени изчезнаха (74 от 75). Нарастващият износ и падащият внос видяха, че докладът на Нова Зеландия е по-голям от очакваното през декември излишък от търговски стоки. Стойността на износа на млечни продукти достигна рекорд, въпреки че обемите бяха малко променени. Китай замени САЩ като най-голямата дестинация за говеждо си месо. Китай взе рекордните 28% от износа на Нова Зеландия през фискалната година, спрямо 24%.

Доларът достигна максимума за седмицата вчера, малко над JPY109.25. Той е спаднал до около JPY108.80 днес и продължава да затруднява нивото на JPY109, при което опцията за почти 550 млрд. долара изтича днес. Рискът все още е в посока надолу и 200-дневната подвижна средна близо JPY108.45 може да бъде следващата цел. Австралийският долар сваля още един leg по-ниско и близо 0,6720 долара е на най-ниското си ниво за повече от три месеца. Големият модел на доливане определихме нивата до $ 0.6670, което е най-ниското за 2019 г. Доларът се повиши над 7,0 нива спрямо офшорния юан (CNH) за първи път от Коледа. Припомнете си, че доларът се затвори на приблизително 6,9425 спрямо брега на юана (CNY) на 23 януари, когато пазарите се затвориха за лунната нова година.

Европа

Пазарът е почти равномерно разделен относно днешната среща на Bank of England. Това означава, че без значение какъв е резултатът, половината пазар ще бъде зле подготвена за резултатите. Изглежда икономистите са склонни да се движат, докато пазарът на деривати показва различие между участниците. Последните данни сочат, че част от несигурността пред изборите е премахната, но рисковете за намаляване остават осезаеми. Фактът, че това е и последната среща, която Карни ще води, също може да повлияе на очакванията. Последните две срещи имаха две несъгласие и дори ако процентът не бъде променен, 6-3 гласа ще запазят очакванията за преместване в следващите няколко срещи, като настроенията се оформят от високочестотни данни.

Опашките за безработица в Германия неочаквано се свиха с 2 хил. души през януари, въпреки че равнището на безработица беше непроменено на 5,0%. Безработицата в еврозоната падна до нов цикличен минимум от 7,4% в края на миналата година. Тя беше 7,8% в края на 2018 г. Данните придават доверие на постепенното подобряване на показанията на PMI. Отделно Германия отчита данните за януарската инфлация преди националните данни, които трябва да бъдат представени по-късно днес. Цените в Германия и еврозоната като цяло обикновено падат през януари, но това не пречи на годишната ставка да се повиши. Предварителните данни за CPI за януари в еврозоната (заедно с първата оценка на БВП за Q4) ще бъдат публикувани утре. Цените може да са паднали 0,9% спрямо месец, но може да са нараснали до 1,4% от 1,3% спрямо предходната година.

Обединеното кралство ще напусне ЕС утре. Известно е, че Обединеното кралство влиза в застой през останалата част от годината. Малко вероятно е да има значителна пазарна реакция. Ключовата дата сега става края на годината. Обединеното кралство и ЕС ще договарят новите търговски отношения. Обединеното кралство иска сделка за свободна търговия, подобна на тази, постигната между ЕС и Канада, която също не е предвидена за регулиране на законодателството. И иска споразумението до края на годината. ЕС казва, че е твърде плитка сделка за толкова важен търговски партньор и че края на годината е твърде скоро.

Еврото се задържа над 1,10 долара днес, докато се търгува в рамките на вчерашния диапазон (~ 1,0990 – 1,1030 долара). Въпреки че намаленият импулс е намалял, не е ясно, че е налице значимо ниско ниво. Ход над $ 1.1050 може да помогне за стабилизиране на тона. Днес има няколко протичащи варианта, които трябва да отбележим. Има опция за 1,3 млрд. евро при 1.0985 долара и друга за 1,2 млрд. Евро при 1,10 долара. Всяко облекчение на степента на изплащане може да се окаже краткотрайно, тъй като очакванията за намаляване на лихвените проценти могат да продължат да се предават на пазара, докато разпродажбата на намаление на процента може да се окаже възможност за покупка. Има опция GBP350 млн. На $ 1.2975, която ще бъде намалена днес, и една за около 585 GBP на $ 1.3100, което изглежда безопасно.

Америка

Вниманието на пазара се насочва към първия поглед към Q4 на БВП на САЩ. Проследяващите БВП на NY Fed отчитат ръст от 1,2% с годишен темп от 24 януари. Моделът на Атланта Фед вижда 1,7%. Средната прогноза в проучването на Bloomberg е за 2,0% ръст. Q3 БВП е 2,1%. Проблемът изглежда е колко се забавя потреблението на домакинствата и къде има компенсации. Потреблението, което е около 70% от икономиката, нарасна с непрекъснатите 4,6% през второто тримесечие и се забави до все още силните 3,2%. През Q4 той може да се забави допълнително към 2.0%. Бизнес инвестициите вероятно паднаха за трето поредно тримесечие. Търговията допринесе положително. Промяната в промяната на материалните запаси винаги е независима карта. Дефлаторът привлича известно внимание и се очаква дефлаторът на БВП на заглавието да бъде малко променен на 1,8%. Основният дефлатор обаче може да се изплъзне от 2,1% до 1,6%.

Американският долар се понижи на CAD1.32 през последните дни, но днес натисна над него, за да достигне почти 1 32225 CAD през европейската сутрин и просто се срамува от 200-дневната подвижна средна (~ CAD1.3230). Тези нива не се наблюдават от началото на декември. Следващата техническа цел се вижда в областта CAD1.3280-CAD1.3300. Забележка за повишено внимание при скоростта на движение, тъй като горната лента на Болинджър (две стандартни отклонения над 20-дневната подвижна средна стойност) е близо до днешните максимуми на сесията. Високите добиви на мексиканското песо продължават да го защитават. Доларът е малко променен спрямо песото тази седмица и ако нещо друго, той е с докосване по-мек. Тя обаче може да бъде оспорена днес. Мексико отчита своя БВП за Q4 и е вероятно да се е сключило. Въпреки че икономиката даде малък ръст през Q3 (0,1%), тя се сви през Q1 и Q2 и се очаква да се свие с 0,2% през Q4. Придвижването над MXN18.85 би било забележимо и би предложило повторно тестване на MXN19.00 зоната.

Внимателният оптимизъм на федералния председател Пауъл не спря махането в махалото на пазарните настроения към намаляване на ставката. Подразбиращата се доходност от фючърсния договор за фондове от декември 2020 г. падна с четири базисни пункта до 1,23%, а долният край на три и половина месеца за търговия. Сега тя предполага доходност от 1,205%. Десетгодишната доходност се понижи под 1,60% до нива, които не бяха наблюдавани след първата част на миналия октомври. Фед предложи незначителни промени в икономическата оценка, която включваше омекотяване на описанието на потреблението на домакинствата и увеличение с пет базисни пункта на лихвите, платени за резерви. Изглежда, че рисковете все още се изравняват с обратната страна. Извличането е просто, че не е настъпила съществена промяна в разбирането на ФРС за икономиката и разликата между стабилната политика на Фед спрямо пазарните очаквания. Пауъл обаче подчертава ангажимента за постигане на целта на 2% PCE дефлатор, което даде отличен акцент на резултата от срещата.


 Varchev Traders


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс