www.varchev.com

Възможности за дълги позиции в мечия азиатски пазар?

Мечият пазар в Азия и спадът на азиатските индекси вероятно още ще се задълбочи, имайки предвид насрочените за тази седмица мита от САЩ върху $200 милиарда китайски внос. А наближаването на изборите за конгрес в САЩ ще поставят допълнително напрежение върху Тръмп да покаже резултати от търговската война: това търсене на резултати може да се изрази в компромис от страна на Тръмп (малко вероятно), или в увеличен натиск върху Китай (по-вероятно, тъй като подкрепя политическия му имидж).

Няколко азиатски пазара изглеждат по-атрактивни от останалите: според нас тайванските акции дават възможност за по-добра възвръщаемост, но и с повече риск на фона на забавяща се източно-азиатска икономика и вероятни допълнителни конфликти между Тайван и Китай.

TSM.US (Taiwan Semiconductor)

TSM.US е най-големият производител на полу-проводници в света. На графиката цената образува inverse head and shoulders. След корекция на пробива над формацията, цената коригира надолу. В момента се намира близо до ниво на подкрепа: предишен гап, пробива на формацията, диагонална подкрепа от предишните върхове (оранжевата тренд-линия) и 38,2% Фибоначи ниво. Това прави тези нива атрактвини за отваряне на дълга позиция.

S/L: 41,83

EWT.US (MSCI Taiwan ETF)

Подобна картина виждаме и в цялостния индекс на тайванските акции.

Цената пробива обърнатия head and shoulders, и коригира до диагоналната подкрепа на (пробития) низходящ тренд.

Вход: Ще изчакаме решителен пробив над 38.

S/L: (При вход около 38) 37.5

Най-големите икономически рискове за Източна Азия са свързани с допълнително подсилване на американския долар, което ще направи обслужването на външния дълг (най-вече деноминиран в долари) трудно, и търговска война. Тайван, например, има външен дълг от $192 милиарда при БВП от $571 милиарда. Затова и ескалацията на търговската война в последните месеци се изразява в девалвация на валути и скок в лихвите на развиващи се държави, които най-вече изнасят производството си. Тайван е точно такава малка, отворена икономика. Затова заедно с дълга позиция на EWT.US ще търсим подходящи нива за вход на EMB.US (iShares USD Emerging Markets Bonds ETF).

EMB.US (iShares USD EM Bonds ETF)

Този ETF следи цените на облигации от развиващи се държави деноминирани в долари.

Пробив на neckline на head and shoulders формацията е сигнал за къса позиция. Ще следим този ETF, защото предлага възможност за частично хеджиране на експозицията към Тайван, както и предлага възможност за къса позиция в посоката на цялостния тренд.

Снимка: pixabay.com


 Varchev Traders


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс