www.varchev.com

Възможности за комбинирани позиции при валути и суровини

Докато всички говорят за ръст на USD на фона на политиката по затягане на ФЕД, вероятно вече е време трейдърите да се замислят и какво ще става след това, по простата причина, че ръстът на долара със сигурност няма да се задържи като водеща тема през цялата започваща година. Перспективите при трейдърите следва отсега да се формират чрез подбор на активи, които ще реагират положително при очертаващите се условия. Тук е важно да се има предвид, че икономиката на еврозоната статистически се развива в положителна корелация с американската, но при среден лаг от 5 – 8 месеца. Важен моментен ефект ще има и периодичността в разтварянето на „ножицата“ между противоположните политики на ФЕД от една страна и на ЕЦБ и BoJ от друга.

Най-вероятно волатилността ще остане висока през следващите седмици, а дори и месеци и съвсем логично, риск апетитът ще се задържа масово на по-ниски нива. Това предполага продължаващ интерес към големи експозиции в дългосрочни американски ДЦК, при по-кратки периоди на държане. US Treasury Yield 30 Years в момента е 3.0150, но очакванията са за спад, при прогнози за средни нива на доходност около 2,7500.30YBond-04jan

Скъпият USD и растящите цени на кредитния ресурс вероятно ще продължат натиска върху цените на суровините, заедно с негативите от текущото китайско потребление и ниската натовареност на китайския производствен потенциал. Въпросът  дали Пекин не надценява твърде много собствените си възможности за оценка и контрол на растежа става още по-актуален и стресиращ. Всичко това ще се отрази най-пряко на златото, среброто и техническите метали,  докато петролът ще остава в примката на огромното свръхпредлагане докато не го раздвижи поредния геополитически трус. Въпреки вдигането на забраната за износ на американски суров петрол турбуленцията сред енергийните компании от Тексас продължава, при все по-негативната разнопосочната динамика между петрола и кредитната натовареност. Сектор Basic Materials – Industry: Oil&Gas и Industrial Metals ще дават много възможности за short. Обобщено, няма как да се очаква сериозен по-дългосрочен обрат в тренда на енергоносителите, както и на акциите от сектора.

Commodity – фючърсите са водещи в ценовото формиране на суровините сравнено със спот пазарите. „Финансиализацията“ на commodities дава възможности за краткосрочни спекулации, при твърде ниски транзакционни разходи, едновременно и със стокови и с валутни фючърси. Така естеството на фючърсните пазари дава основа да се търгуват икономически очаквания чрез commodities, като самата търговия се пренасочва последователно от номиналната очаквана възвръщаемост на страните износителки към очакванията за бъдещите им валутни курсове и обратно.

В този смисъл, например, става още по-очевидно, че AUD е надценен. Австралийската икономика е силно зависима от суровинния експорт и все по-песимистичните прогнози за цените на желязната руда и другите индустриални метали предполагат единствен спад за AUD. Картината допълва и явното одобрение на слаба австралийска валута от страна на Reserve Bank of Australia. Късите позиции в тази обстановка, по AUD срещу USD и в доста по-слаба степен срещу EUR и JPY изглеждат силно обосновани.

От няколко месеца очакваме кога, а не дали,властите в Китай ще бъдат принудени да осъществят нова девалвация на местната валута. Въведеното от тази година удължено време за търговия на CNY на валутния пазар в Шанхай, позволяващо търговия на китайския валутен пазар по време на европейските часове за търговия, вероятно няма да  реализира желания от PBOCсилен ефект.

Спекулативните инвестиции в Gold изглеждат високорискови, въпреки ролята на златото като безопасно убежище, която все още се смята за общоприета. По-агресивните трейдъри в тези условия може би имат достатъчно основания да рискуват с къси позиции, целящи средносрочни целеви нива под USD 800, но това е възможно при доста солидна сила на издържливост.

G.Hristov / Head of Fundamental Analyzes

GOLD-04jan-w


 Varchev Traders


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс