www.varchev.com

В Европа се надяват за една по-добра 2019 г. за банковия сектор

Ако като цяло акциите на банките са зле тази година, то по-добре да не сте на мястото на Европейските банки.

Банковият индекс Euro STOXX  е надолу с 34% за тази година. За сравнение, спадът в банковия сектор за САЩ според KBW индекса е 23%. Цената за застраховането срещу Европейския банков дълг в случай на фалит се е удвоил в сравнение с нивата от 2017 г.

По-лошото е, че не се очаква да се появи на хоризонта позитивен катализатор, който да задвижи ревърсиране на посоката. Ниските лихвени проценти, икономическата и политическата несигурност, които в момента потискат цените на акциите надолу се очаква да продължат да оказват негативен ефект върху пазарите и през 2019 г. Ако глобалното икономическо състояние се влоши допълнително, Европейските банки ще бъдат изложени на по-големи рискове в сравнение с другите банки по света. Този риск идва от това, че банките продължават да отчитат ниски печалби.

Потенциален лъч надежда за Европейските банки идва от перспективите за приключване на досегашната монетарна политика на задържане на ниски лихви. Това ще освободи пътя за ход към тяхното покачване. Годините на ниски и дори отрицателни лихвени равнища дърпаха банките назад и техния нетен лихвен маржин изоставаше. Проблемът е, че от ЕЦБ ще започнат евентуално вдигане на лихвите чак през лятото на 2019 г. Спирането на QE не се оказа достатъчно позитивна новина за банковия сектор в Европа.

Дори и тогава обаче, на високите лихви ще им трябва допълнително време да окажат своят ефект върху Европейската икономика и Европейските банки. Това ще се дължи на факта, че ще отнеме време докато старите дългосрочни кредити не се заменят от нови с по-високите лихви. Ефект, който вече действа в САЩ и Канада. Със сигурност обаче това няма да се случи в рамките на 2019 г. или 2020 г.

Други фактори, които натежават над Европейските банки е несигурната политическа ситуация. Brexit е главната причина и крие в себе си потенциала за силни икономически смущения. От друга страна, вътрешната политика на Германия и Франция и икономическите реформи започват да дават откат.

Пътят, по който поеха Европейските банки след финансовата криза се оказа доста по-тежък спрямо тези в Азия и САЩ. Пътят започна с по-малко наличен капитал и с бизнес модели, които не издържаха при промените в регулациите след кризата. После настъпи кризата в Еврозоната, което забави допълнително така чаканите преструктурирания, а QE на ЕЦБ стартира.

Акциите Deutsche Bank AG са надолу с 56% за 2018 г., а UniCredit SpA е надолу с 40%. Италианските банки в частност значително са повели индекса на банковия сектор надолу. Проблемите с Италианския бюджета, увеличаването на лошите кредити и слабото представяне на държавните ценни книжа изплашиха инвеститорите.

Източник: The Wall Street Journal


 Trader Martin Nikolov


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс