www.varchev.com

Глобалните тенденции ще подкрепят тези сектори

Глобалните тенденции променят много аспекти на бизнеса и политиката. Докато някои от тях, като протекционизма и политическото напрежение, могат да навредят на икономиките, все още има начини инвеститорите да излязат на върха, според Credit Suisse.

В доклад, публикуван на конференцията Credit Suisse Global Supertrends миналата седмица, ръководителят на банката по икономика и изследвания Nannette Hechler и Daniel Rupli, ръководител на отделните изследвания в областта на сигурността, дискутираха в „най-значимите обществени промени“, които биха могли да доведат до осезаеми възможности за инвестиции.

Тези тенденции са насочени към увеличаване на разходите в секторите, включително отбраната и кибернетичната сигурност.

В същото време, според банката, “Millenials tide” започва, според който хората под 30-годишна възраст “все по-често влияят върху бизнеса и техните ценности”. Това означава, че области като чистата енергия могат да бъдат важен инвестиционен фокус.

Ето някои сектори, за които Credit Suisse казва, че ще бъдат стимулирани от основните тенденции.

Сигурност и отбрана

Очаква се инвестициите в отбрана, безопасност и киберсигурност да продължат да нарастват с нарастващите заплахи като тероризма и международните конфликти.

“Опасността за обществената безопасност от терористични атаки, нестабилна геополитическа ситуация или заплахи от технологии са сред основните проблеми на обществото”, се казва в доклада. Геополитическата среда, особено ситуацията в Близкия изток, Сирия и Китайските морета, „остава напрегната“.

Други примери, които подчертават необходимостта от отбрана и сигурност, включват Русия, която съобщава, че ще разположи свръхзвукова ракетна система и масивен пробив в базата данни на Marriott Starwood Hotels.

Защитата на личните данни е „начело на политическия дневен ред“, така че инвестициите в киберсигурността вероятно ще бъдат основен приоритет за правителствата и корпорациите, според доклада.

„Освен това, предвид бързите технологични промени и междудържавната стратегическа конкуренция – които са изпреварили тероризма като основна грижа за националната сигурност на САЩ – разходите за отбрана ще се увеличат още повече, например в области като космическото, изкуственото разузнаване, кибернетичното или хиперзвуковата технология. ”, се казва в доклада.

Чиста енергия

Според доклада общественият натиск върху политиците да разчитат на възобновяема енергия вместо на изкопаеми горива ще продължи да се засилва с промените в климата.

Затова се очаква правителствената политика да стане „по-амбициозна“ при определянето на близки и средносрочни цели за възобновяема енергия, каза Credit Suisse.

В него се казва, че в резултат на това това ще има “дълбоко въздействие” върху комуналните компании. Те препоръчват електроенергийните компании, които вече са започнали да променят своите бизнес модели, да станат оператори на енергия от възобновяеми източници.

По-специално, банката препоръчва операторите, които притежават големи активи, които произвеждат електричество от слънчева и вятърна енергия, над доставчиците на оборудване и технологии за проекти за възобновяема енергия.

Тези активи, според доклада, могат да „осигурят надеждни и дългосрочни потоци от приходи, без да възникват повторни разходи за влагане.“

„В Европа инвеститорите все още подценяват положителното въздействие върху приходите, което ще дойде от внедряването на по-евтина вятърна и слънчева енергия в техния микс“, се казва в доклада, като добавя, че целият бъдещ потенциал за растеж на всяка инфраструктура за възобновяема енергия все още не е оценен.

Транспорт и инфраструктура

Credit Suisse е бичи по отношение на транспортните инфраструктурни оператори като тези на летища, пътни помощи и железопътни линии, заявявайки, че такива предприятия имат светло бъдеще.

Например, публично търгуваните летища в Тайланд са се възползвали от големия брой на пътниците, който е скочил над три пъти през последните 10 години.

Банката също маркира френския строителен гигант Vinci, като изтъкна, че той се разраства още повече чрез придобивания – придоби летище Gatwick през декември 2018 г. и възнамерява да закупи Aeroports de Paris.

Инфраструктурата е тема във фокуса на инвеститорите тази година, казва Credit Suisse, посочвайки, че Г-20 проектира, че глобалната инфраструктурна пропаст – дефицитът между необходимата инфраструктура и очакваните проекти – ще се увеличи до 14,8 трилиона долара до 2040 година.

„Потенциалното търговско споразумение между САЩ и Китай ще премахне голяма несигурност за глобалните инфраструктурни проекти“, се казва в доклада на Credit Suisse.

Тъй като Федералният резерв на САЩ промени тона си относно монетарната политика, това може да бъде добра новина за компаниите, които са подложени на натиск от по-високите разходи за финансиране на инфраструктурните си проекти, според банката.

Той посочи неотдавнашните печалби в MSCI World Infrastructure Index, който от началото на годината нарасна с 9.97% към 29 март.

Индексът включва сектори като телекомуникации, комунални услуги, летищни услуги и здравни заведения, както и други.

5G

Тази може да бъде годината, в която компаниите най-накрая се възползват от първоначалното пускане на 5G технологията, казва Credit Suisse.

Южна Корея пусна в търговската мрежа 5G в края на 2018 г., докато САЩ въведоха стандарти за ултрависокоскоростната мрежа за данни. Следващите големи стартирания се очаква да бъдат в Япония, Китай и Европа, но не и преди 2020 г., според банката.

Тогава фокусът й ще бъде върху доставчиците на инфраструктура, свързани с 5G, като центровете за данни, компаниите за телефонни кули и доставчиците на оборудване за 5G телекомуникационни активи.

Например, компаниите с телефонни кули могат да генерират силен растеж от предстоящата реализация на 5G. Търсенето на по-широка честотна лента ще се повиши и разстоянието за предаване между кулите трябва да се съкрати, за да се постигне безпроблемно 5G покритие, казва Credit Suisse.

В резултат на това ще бъдат придобити или обединени повече кули, за да се увеличи покритието, посочват от банката, посочвайки неотдавнашен ход на телекомуникационните компании Telecom Italia и Vodafone Italia за сключване на споразумение за 5G мрежово споделяне.


 Trader Aleksandar Kumanov


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс