www.varchev.com

Големите мениджъри със залог от $160 трилиона са уязвими от катастрофа, която сами създадоха

Големите мениджъри на активи са пред повишаващ се риск от загуби в своите портфолиа с фиксирана доходност, според Bank for International Settlements.

Това беше един от няколкото рискове към финансовата система, които BIS отбеляза в своя годишен икономически доклад. Също, оставайки на темата с дълга, BIS предупреди, че растящите нива на публични и частни заеми създават капан, който може да бъде особено труден за избягване с повишаващите се лихви.

Ниските лихви засилиха тези рискове. С доходността на исторически ниски нива и бума на борсово търгуваните фондове, процъфтяващи през последното десетилетие, институционалните мениджъри на активи натрупаха близо $160 трилиона активи. Тези мениджъри са основно небанкови фирми като пенсионни фондове.

Цените на облигациите се покачиха, докато доходността им падаше, повишавайки стойността на инструментите с фиксирана доходност в много от портфолиата на тези големи мениджъри на активи. Но това нямаше как да продължи вечно, тъй като ниската доходност означаваше, че новите покупки на облигации ще създадат още по-ниска доходност в бъдеще.

С това наум, те се справиха с тази ситуация като подбраха по-рискови дългове и задържаха своите облигации. Bank of America Merrill Lynch коментират, че тази ситуация много наподобява тази по време на азиатската финансова криза през 1998 година.

“Взети заедно, тези фактори предполагат, че чувствителността към силно движение при лихвите и волатилността се е повишила,” казаха от BIS.

“Различните структурни характеристики на индустрията за управление на активи могат да допринесат за увеличаването на тази уязвимост: Една от тях е висока концентрация на управлявани активи, което може да доведе до групиране на рисковете в ограничен брой големи компании за управление на активи.”

Въпреки че фирмите обикновено имат отделно управлявани средства, които разпределят търговската дейност, BIS открива доказателства, че възвращаемостта и инвестиционният поток между семействата на фондовете са силно корелирани. Освен това, BIS отбеляза, че бумът на по-евтини, пасивни инвестиционни продукти повиши риска от натрупване и евентуално необичайно забързано излизане.

Отворените взаимни фондове, които са по-удобни за инвеститори, които търсят осребряване на инвестициите си, биха били особено уязвими при евентуална разпродажба.

От BIS допълнително подчертаха, че свързани с волатилността продукти, които се продават, когато индексите падат – могат да влошат още повече разпродажбата.

Като пример за тези рискове, BIS идентифицираха наскорошните периоди, в които доходността на 10-годишните облигации скочи с поне 80 базисни пункта преди да падне отново. Във всеки един от тези епизоди, отворените взаимни фондове претърпяха изходящи парични потоци.

В заключение – не очаквайте много от вашето портфолио с облигации тази година.

Източник: Business Insider


 Trader Aleksandar Kumanov


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс