www.varchev.com

Б. Греъм: Kак се печели от падащ пазар

За много инвеститори може би е трудно да купуват акции в момента. Негативните настроения и новини около вируса Covid-19 биха могли да ги възпрепятстват в момент, когато цените на много компании са обезценени.

В такава ситуация инвестиционните принципи на Бенджамин Греъм могат да ни бъдат полезно ръководство. Дългосрочният му фокус, готовността да противоречи на мнението на останалите пазарни участници и увереността в потенциала за възстановяване на пазара са атрибути, които са също толкова полезни днес, колкото са били и преди.

Чрез използването на неговите гледни точки можем да се възползваме от широкия спектър от възможности, които днешният пазар ни предоставя.

Възможности за покупки

Инвеститорите, които се съмняват в това колко несигурни са настроенията на пазара в момента, биха могли да се консултират с индекса VIX. Известен като „барометър на страха“ на Уолстрийт, индексът наскоро отчете повишение до най-високото си ниво от времето на глобалната финансова криза. Но според теорията на Бенджамин Греъм, това е добра възможност за покупки от страна на инвеститорите в стойност:

“Интелигентният инвеститор е реалист, който продава на оптимисти и купува от песимисти”.

В настоящия инвестиционен климат втората част на цитата е може би най-актуална. Описанието на Греъм за интелигентните инвеститори като „реалисти“ подчертава факта, че цените на акциите могат и да се понижат в краткосрочен план. Но чрез осъзнаване на риска от лоша възвръщаемост в краткосрочен план предвид ситуацията с глобалната пандемия от коронавирус, то инвеститори на стойност трябва да преместят фокуса си в дългосрочен план. Исторически погледнато, възвръщаемостта в дългосрочен план при покупка на подценени акции е висока.

Качеството срещу сентимента

Според Греъм, падащите цени на акциите не трябва да разубеждават инвеститорите в стремежа им да намерят най-атрактивните компании, налични в момента. Всъщност, настоящата ситуация дава възможност да се разгледа финансовата сила на различни бизнеси в несигурен икономически климат.

Фактът, че други инвеститори гледат песимистично на перспективите на една компания, не означава непременно, че си струва да се избягва. Според Греъм, висококачественият бизнес ще бъде възнаграден в дългосрочен план чрез нарастваща цена на акциите:

„В краткосрочен план пазарът е машина за гласуване, но в дългосрочен план това е машина за претегляне“.

Сега има смисъл повече от всякога да се съсредоточаваме върху тези предприятия с широки икономически пластове, скромни нива на дълг и висока възвръщаемост на капитала. Те вероятно ще получат по-голяма възвръщаемост от тези компании, които в момента са сравнително популярни сред инвеститорите.

Историята се повтаря

С продължаването на увеличаването на броя на случаите на Covid-19 е лесно за всеки инвеститор да се чувства така, сякаш перспективите за икономиката и фондовия пазар ще се влошават непрекъснато.

Същото чувство вероятно е присъствало на всички минали мечи пазари. Фондовата борса обаче успя да се възстанови от всички свои предишни предизвикателства. В този смисъл развитието му е силно циклично.

Изгледът на Греъм за цикличния статус на фондовата борса служи за ценно напомняне, че историята наистина се повтаря:

„Ненормално добрите или ненормално лошите условия не траят вечно“.

Сегашната пазарна обстановка е малко вероятно да продължи в дългосрочен план. Както показват предишните сривове, всеки мечи пазар винаги е последван от бичи. Инвеститорите на стойност, които инзвестират в атрактивни бизнеси днес, докато предлагат широки граници на безопасност, биха били най-облагодателствани от последващото възстановяване на пазар.

*Не е препоръка за трейд.

 

Търгувай и печели с избор от над 3000 финансови инструмента – Валути, Индекси, Акции, Commodities, Bonds, ETF, Crypto с избор от 3 платформи за търговия: Meta Trader 4, Meta Trader 5 и Varchev Absolute Trader.

Търгувай с Варчев Финанс. Отвори реална сметка тук.


 Junior Trader Radi Djuma


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс