www.varchev.com

Г-7: „Ще направим всичко необходимо, за да възстановим доверието”

В изявление на финансовите министри и управителите на централните банки от Г-7 се казва:

“В съответствие с насоките на лидерите на Г-7, ние предприемаме действия и засилваме координацията на нашите вътрешни и международни политически усилия, за да отговорим на глобалните здравни, икономически и финансови въздействия, свързани с разпространението на коронавирусната болест 2019 (COVID-19). Колективно, страните от Г-7 вече са приели широкообхватен набор от мерки за здраве, икономика и финансова стабилност. Ще направим всичко необходимо, за да възстановим доверието и икономическия растеж и да защитим работните места, бизнеса и устойчивостта на финансовата система. Ние също така обещаваме да насърчаваме глобалната търговия и инвестициите, за да подкрепим просперитета.

Нашите нации работят заедно за борба с огнището на COVID-19 и смекчаване на неговото въздействие, лечение на засегнатите и предотвратяване на по-нататъшно заразяване. Финансовите министерства на Г-7 помагат за напредъка на тези усилия, като предоставят необходимото финансиране за ситуацията. По-специално, ние признаваме спешната необходимост от увеличаване на подкрепата за бързото развитие, производство и разпространение на диагностика, терапевтици и ваксина срещу COVID-19. Ние предоставяме многостранна помощ за засилване на усилията за превенция на чуждите правителства и техните системи за здраве и спешни случаи.

G-7 се ангажира да осигури необходимите фискални усилия, за да помогне на нашите икономики бързо да се възстановят и да възобновят пътя към по-силен и устойчив икономически растеж. Наред с усилията на нашите държави за разширяване на здравните услуги, финансовите министерства на Г-7 предприемат и препоръчват на всички държави да предприемат ликвидна фискална подкрепа за смекчаване на отрицателните икономически въздействия, свързани с разпространението на COVID-19.

Всички ние бързо въведохме съществени и допълнителни мерки, за да помогнем на компаниите да останат в бизнеса и да запазят хората в работни места през този период на икономически смущения. Ние си сътрудничим тясно за споделяне на опит и стратегии, за да можем ефективно да насочим усилията си в подкрепа на нашите граждани и предприятия. Ние установяваме нови политики като предоставяне на помощ за заетост, работа в мрежа и уязвимо население и разширяване на достъпа до грижи за деца и обезщетения за безработица. Ние също така предоставяме повишаване на ликвидността, гаранции, субсидирани заеми, отсрочване на данъци и отсрочване на погасяване на заеми и, когато е подходящо, безвъзмездни средства за засегнатите компании, особено за малкия и средния бизнес.

Централните банки от Г-7 предприемат изключителни действия, в съответствие с техните мандати, за да създадат цялостен пакет от мерки за парична политика в подкрепа на икономическата и финансовата стабилност. Ние предприемаме действия за подобряване на ликвидността и цялостното функциониране на пазара на финансовата система, включително чрез суап линии между нашите централни банки и тези на други държави. Ние обещаваме да поддържаме тези политики толкова дълго, колкото е необходимо, и сме готови да предприемем по-нататъшни действия, използвайки пълния набор от инструменти, съобразен с нашите упълномощения. Централните банки и финансовите министерства на G-7 ще поддържат тесен контакт, редовно споделяйки информация за икономическите и финансовите развития.

Заради реформите направени след световната финансова криза , днешната световна финансова система е в по-добра позиция да издържи на шокове, да поддържа функционирането на пазара и да поддържа предлагането на финансиране за подкрепа на реалната икономика. Ще бъдем бдителни и ще предприемем необходимите стъпки, за да гарантираме, че финансовата система може да продължи да поддържа икономиката, включително като работи с други съответни регулатори и надзорни органи за освобождаване на наличните буфери от капитал и ликвидност, използвайки гъвкавостта в рамките на съществуващите международни стандарти и работеща с частния сектор за справяне с оперативните предизвикателства. Насърчаваме финансовите институции да използват тази гъвкавост за справяне с финансовите нужди на потребителите и фирмите, които са засегнати от COVID-19.

Ние признаваме, че прекъсванията на световните вериги на доставки, причинени от COVID-19, могат допълнително да изострят икономическите и здравните проблеми. Ние подкрепяме усилията на нашите министерства на търговията да се справят с нарушенията на международната търговия, логистика и пазарна несигурност, произтичащи от пандемията. Призоваваме страните производители на петрол да подкрепят международните усилия за насърчаване на глобалната икономическа стабилност.

Ние подкрепяме усилията на Международния валутен фонд (МВФ) и Световната банка за справяне с икономическите и здравни нужди на техните членове. Ще работим с международните финансови институции за бързото прилагане на амбициозен, съгласуван и последователен отговор на човешките жертви и икономическите предизвикателства, породени от COVID-19. Това включва предоставянето на гъвкави и навременни политически съвети, техническа помощ и спешно финансиране, включително чрез общия капацитет на МВФ за заем от около 1 трилион долара. Като краткосрочна мярка сме готови да дадем допълнителни ресурси, насочени към подпомагане на най-уязвимите и най-слабо развитите страни.

В съответствие с насоките на ръководителите на Г-7, финансовите министерства ще се координират на седмична база по прилагането на тези мерки и ще предприемат по-нататъшни навременни и ефективни действия.”


 Junior Trader Radi Djuma


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс