www.varchev.com

Дейвид Айнхорн – човека който дава посоката на пазара

Има малко хора, които могат да повлияят върху цените на акциите с презентация на PowerPoint, като Дейвид Айнхорн е един от тях. На 13 Октомври 2010, Айнхорн прави презентация върху малка агенция за недвижими имоти от Флорида. По време на презентацията, акциите на компанията се сриват с около 20% до 14 Октомври.

Дейвид Айнхорн е управител и президент на хедж фонда Greenlight Capital, който основава през 1996г с $900,000. Фондът има средна годишна възвръщаемост от 22%. Айнхорн получава славата си след като агресивно продава акции на компании като Allied Capital, Lehman Brothers и Green Mountain Coffee Roasters.

Allied Capital

През Май 2002г, на конференция за инвестиционни проучвания, Айнхорн прави кратка реч за средноголяма компания, Allied Capital, като препоръчва да се продават акциите й. Акциите на компанията отварят 20% по-ниско на следващия ден. Айнхорн твърди, че Allied е била замесена в измамни схеми. Компанията отговаря като обвинява Айнхорн в манипулация на пазара. През 2007г, SEC установява, че Allied са нарушили законите, с помощта на счетоводни измами и оценка на неликвидни активи.

Lehman Brothers

През Юли 2007г, Айнхорн продава акции на Lehman Brothers, вярвайки че компанията е декапитализирана и притежавала огромна експозиция към CDOs, която не е правилно осчетоводена. Също така ги обвинява в прилагане на съмнителни счетоводни практики.

Когато Bear Stearns трябваше да бъде спасена от Федералния резерв прз 2008г, Lehman бяха в слабо финансово състояние. Отново на коференция, Айнхорн обявява публично заетата си къса позиция в банката. През Май, CFO-то на Lehman, Ерин Калан и Айнхорн провеждат разговор, в който Айнхорн и екипът му се надяват да бъдат обяснени несъответствията от последните отчети на банката. След разговора, Айнхорн представя отговорите на Калан в отрицателна светлина, което води до рязък спад в цената на ацкиите на Lehman. Когато, няколко седмици по-късно, банката обявява $2.8 милиарда загуба, Калан е уволнена.

Green Mountain Coffee Roasters

През лятото на 2011г, Айнхорн публично обявява късата си позиция в GMCR, когато цената на една акция е около $80. На 9 Ноември, 2011г, финансовият отчет на компанията пропуска прогнозите на анализаторите и цената пада до $44 за акция.

През Януари, 2012г Айнхорн и Greenlight Capital са глобени $11.2 милиарда (по равно) от FSA за търговия с вътрешна информация.


 Varchev Traders


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс