www.varchev.com

Джейми Даймън: “Ще има нова криза”

В годишното си писмо до акционерите JPMorgan Chase, главения изпълнителен директор Джейми Даймън има ясно предупреждение:

Някои неща никога не се променят – ще има нова криза и нейното въздействие ще се усети от финансовите пазари.

Даймън добавя, че появата на следващата финансова криза няма да бъде същата, като на последната, но това няма значение – новата криза ще дойде.

И това как тя ще се развие, няма да бъде толкова непознато, както може и да се очаква.

Тук са и основните поведения на инвеститорите, когато тези кризи избухват, според Даймън.

Първо, те продават активите, защото вярват, че те са в основата на проблема.

Второ, тегледат да вложат повече от парите си в убежища, често продават по-рискови активи, като кредити и ценни книжа и купуват по-сигурни активи с ударни депозити в силни банки, купуват държавни ценни книжа, или закупуване на безопасни фондове на паричния пазар.

Често в един момент по време на криза, инвеститорите могат да продават само по-малко рискови активи, за да набавят средства, защото, на практика, може да има пазар за рискови такива.

И това, което е по- важно, никой инвеститор не е в безопасно, в условията на криза. Ето какво каза и Даймън:

„Тези инвеститори включват физически лица, корпорации, взаимни фондове, пенсионни планове, хедж фондове – почти всички – всеки поотделно върши правилните неща за себе си, но и заедно създават смущения на пазара, на които сме свидетели преди. Това е явлението: “изтичане на пазара”, което видяхме в последната криза.“

Даймън продължава обсъждането на това, как следващата криза би могла да изглежда след идването й, как балансите на банките са се променили от началото на финансовата криза.

Банките вече притежават 100% от ликвидните активи спрямо потенциалните изходящи парични потоци, Даймън заяви, че няма банка, които да признават, че техните коефициенти на покритие на ликвидностт е намаляла от страх да не изглеждат слаби.

Даймън също казва, че инвеститорите ще искат да купуват държавни ценни книжа, тъй като те се считат за безопасни, но с Treasury предлагането намалява, инвеститорите ще трябва да намерят други места, за да поставят своите капитали.


 Varchev Traders


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс