www.varchev.com

Джунглата на Wall Street според стила на търговия

Когато става въпрос за дивата природа, на фондовия пазар инвеститорите могат веднага да се идентифицират с бикове и мечки. Но съществуват и други животни от джунглата на фондовия пазар.

Bulls and Bears
Бикът характеризира онези инвеститори, които са оптимистично настроени за перспективите на фондовия пазар и вярват във възходяща пазарна тренд. В пълна противоположност е мечката: това е инвеститор, който е убеден, че пазара се отправи в посока спад.
Не е известно как е възникнало това схващане. Най-популярно е твърдението, че е получено от бойните стилове на двете животни – мечка, която напада надолу с лапите си, докато бика тласка нагоре с рогата си.

Бичият и мечи пазар определят условията на пазара на база посочените по-горе обстоятелства.
И така бичи пазар е този, който изглежда, че ще бъде в процес на дългосрочно изкачване. Мечи пазар характеризира този пазар, който изглежда, че ще е в процес на дългосрочен спад.

Stags

В тази категория, участниците на пазара не се интересуват от начина на поведение на бика или мечката. Те купуват акциите на първично публичното предлагане от компанията и ги продават веднага с отваряне на пазарите. Това се прави с надеждата да се възползват от нарастването на цената на акциите, което им дава възможност да реализират бърза печалба.

Chickens and Pigs

Това се отнася за лица, които подхождат страхливо на фондовия пазар и стоят настрана. Техният страх надделява над стремежа им да реализират печалби, така че те се придържат към консервативните инструменти като облигации, банкови или фирмени депозити.
Те не обичат риска.

От друга страна, прасетата действат по-рисковано. Те са нетърпеливи, готови да поемат по-голям риск, да инвестират на база горещи новини, искат да направят бързи пари на момента. Това са точно тези трейдъри, които се парят жестоко, като губят пари на финансовите пазари. “Биковете правят пари, мечките правят пари, прасета се колят” е една стара поговорка, която предупреждава срещу прекомерната алчност и нетърпение.

Wolves

Животното е било заето като аналогия на силните и мощни лица, които биха могли да използват наказателни или неетични средства, за да правят пари. Зад тези борбени или свирепи натури се крият измамите, свързани с престоящи сътресение на пазара и то точно когато става дума за стабилизация.

Най-запомнящ се пример е този на Джордан Белфорт, осъден по обвинения за измама с акции и манипулация на фондовия пазар. Неговите престъпления и начин на живот са описани през 2013 г. във филма на Мартин Скорсезе – “Вълкът от Уолстрийт“.

Пазарният вълк понякога се използва, за да се опишат действията на различните индивиди, които работят заедно, за да манипулират пазара. Например, една група от инвеститори може да използва тактиката “лов на вълци”, за да насочат акциите на една компания към продажба на акции в режим short.

Dead Cat Bounce
На фондовия пазар това е жаргон, който се свързва с временното възстановяване. Това би могло да означава временен подем на пазара в средата на меча позиция. При мъртва котка се забелязва краткотрайно възстановяване, след което низходящия тренд продължава. Това произтича от обяснението, че ако заметнете силно мъртва котка срещу стена, тя ще отскочи – но ще е мъртва.

Ostriches
Икономистът George Loewenstein от Carnegie Mellon University въвежда термина “щраус ефекта”, за да опише начина, по който инвеститорите придържат главите си в пясъка по време на лоши пазари, надявайки се, че тяхното портфолио не е сериозно засегнато. В инвестиционния контекст, “щрауса” се свързва с представата, че когато тази голяма птица усеща опасност, тя заравя главата си в пясъка.

По същия начин, инвеститори, които проявяват поведението на щрауса, игнорират негативните новини с надеждата, че ще отминат.

+3

 Trader Aleksandar Kumanov

Varchev Absolute Trader

борсова платформа

  • Търгувай над 3000 финансови инструмента: Crypto, Форекс, Акции, Индекси, Суровини, ETF-и
  • Използвай платформа с директно изпращане ордерите на борсите
  • Best Trading Platform - "Online Personal Wealth Awards" EU награждава Varchev Absolute Trader
  • Cloud base платформа - твоят трейдинг сетъп на всяко устройство
  • Traders Talk - чуй какво движи пазарите в реално време
  • Market Sentiment - търгувай с настроенията на инвестиционите банки
  • Top movers - най-горещите трейдове във всеки един момент
  • Stocks scanner - филтрирай най-подходящите за твоя трейдинг стил пазарни инструменти
  • Heat map - Търгувай в посоката на големите играчи


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс