www.varchev.com

14:00 – UK Super Thursday!

В т.нар. Super Thursday Английската централна банка публикува едновременно решението си за UK-лихвените проценти, за паричната политика, протокола от срещата и разпределението при гласуванията, както и всички актуални прогнози за икономиката на Великобритания. Едновременното обявяване на информацията предполага, че инвеститорите могат да разполагат с всички базови данни в рамките на секунди за да оценят ситуацията.

UK-interest-rateКонсенсусните очаквания са лихвата да остане непроменена (0,5%), общата BoE-QE програма да се запази формално на 375B, въпреки че обемът й е изчерпан. Очаква се да няма промяна и при теглото на гласовете по лихвените нива: срещу промяна да остане 8 към 1 за повишение и към 0 за намаляване. Неочаквана разлика от прогнозните стойности е много малко вероятна, но ако се случи ще предизвика кратковременни силни движения на GBP спрямо всички основни валути.

Очакваме повишена волатилност на британската валута около публикацията. Възможни са и неочаквани движения към повишение на GBP срещу USD, най-вече поради силното ниво на свръх-продаденост на двойката GBP/USD. Подобни движения се характеризират с кратковременност и спекулативно повишени обеми. Нетолерантните към високи нива на риск трейдъри ще бъдат по-спокойни, ако избегнат възможните пазарни флуктуации непосредствено по време на публикацията.

Най-актуално в последните дни е, че GBP/USD  удари дъно от юни 2010, но е още далеч от януарския минимум на 2009. Очевидни са сигналите за забавяне на UK- икономиката в края на 2015. До преди няколко месеца прогнозите се колебаеха, дали BOE ще изчака ФЕД или ще затяга паричната си политика първа.  Днес  тези въпроси вече не са актуални. В дъното на проблемите според UK Office for National Statistics са обработващата тежка промишленост и петролно-газовият добив в Северно море. В тези сектори концентрацията на капитал е най-голяма. Това предполага ефект на задържане на печалбата и нисък или отрицателен коефициент на реинвестиране в сектора, което с известно забавяне намалява общата парична маса, която поддържа индустрията на текущото производително ниво. От друга страна, фактът, че икономическият растеж се прехвърля върху потребителските разходи и сфери като услугите няма как да е оптимистична новина за икономика като британската. В този смисъл, една идея на BOE за нови обеми “Quantitative Easing programme” е възможна (защото, реално най-големият проблем е в инфлацията), но е много малко вероятна.

UK-CPI-inflation_forecastsПоследното проучване на BOE относно корпоративното ценообразуване посочи, че очакванията за инфлацията в производствената сфера остават много слаби. А при инфлацията на потребителските цени дори са станали отрицателни. Реално само строителни фирми са отчели положителен баланс на промени в цените през изминалата година и очакванията в сектора са за по-нататъшни увеличения на цените през следващите дванадесет месецa. При индустриалните производители докладът на BOE отчита най-отрицателния нетен баланс за промени в цените за 2015, плюс очаквания за продължаващ спад на ценовите нива. Очакванията на фирмите предлагащи услуги за следващата година са по-смесени, обаче, със скромен баланс и то предимно между търговците на дребно, които очакват „някакво“ увеличение на цените. За сметка на това, респондентите на потребителски услуги очакват твърдо по-нататъшно намаляване на цените. Годишният растеж на потребителските разходи е останал стабилен като цяло, подкрепен от нарастващите доходи и от наличната ниска средна цена на потребителските кредити, но стойностите са на почти минимални абсолютни нива.

Цялата икономическа логика на текущата ситуация ни отдалечава от каквито и да е рестриктивни монетарни практики от страна на BOE. По този начин се създават условия за продължителна дивергенция между монетарните политики на САЩ и Обединеното Кралство, към която може да се добави продължаващата неопределеност в намеренията на британците спрямо Евросъюза. Оформилата се солидна основа от слаби икономически факти и песимистични бизнес очаквания очевидно ще влияе негативно върху GBP поне в средносрочен период, освен ако Mark Joseph Carney не е замислил някакъв крайно атрактивен план, чрез който да шокира напълно и без това твърде уплашените пазари.

G.Hristov / Head of Fundamental Analyzes

(data source: Bank of England)


 Varchev Traders


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс