www.varchev.com

Добър Избор ли са ETFs за Вашето Портфолио?

Инвестиции под формата на ETF са добре известна алтернатива на инвеститори когато говорим за ROI – краткосрочен и дългосрочен.

ЕTF Ви позволяват да купувате и продавате инструменти по същият начин, по който купувате и продавате акции. Това е различно от традиционните Mutual Funds, които Ви позволяват да търгувате само в края на бизнес деня.

Комбинацията от моментална диверсификация и ликвидност е достатъчно добра причина да помислите дали ETFs биха били добър избор за Вашето портфолио.

Както всички инвестции, ETFs са придружени от риск. По-висок риск би довел до по-голяма печалба и ETFs следват това правило. Разнообразни, широко-пазарни фондове и фондове фокусирани върху държавни книжа клонят към най-не-рискови инвестиции. Скука.

Природни залежи, опции и по-съсредоточени фондове обикновено водят до по-голям риск и волатилност. Волатилността е нашата кръв.

Начин за оценяване на ETF:

  • Можем да разберем колко добре се представя един ETF като видим колко пари се харчат за такси, мениджмънт и прочие и сравним колко добре “репликира” представянето сектора, който самият ETF следва.
  • ETF, който таксува малко пари за такси и “диша във врата” на индекса, който следва е ETF, който е високо ефикасен.
  • AuM – Assets Under Management, или Активи под Управление, е важна частица за правилната Ви ориентация относно стабилността на ETF-a.
  • Топ разпределения (държава, сектор, холдинги) – ETFs са задължени да обявяват къде биват инвестирани парите на фонда. Това Ви помага да разберете с по-голяма яснота изложеността ви към риск към активите, секторите и регионите, в които инвестирате

Идейно е да се инвестира в ETFs с ниски коефициенци за разходи. Колкото по-малко са парите за разходи, толкова повече пари могат да се задържат от инвеститорите. Например ако избраният от Вас ETF е генерирал 10% за една година, но таксува 1%, като инвеститор бихте реализирали като чиста печалба 9%.

ETFs с ниски коефициенци за разходи биха били между 0.05% – 0.25%. Висок коефициент би бил 0.70% – 1.0%. Според The Wall Street Journal, средна стойност на коефициентите е 0.44%.

Разглеждне на фактори, които засягат портфолиото Ви

Най-непосредственият зависим от портфейла фактор е съставът на фонда. Има значение дали ETF-а следи Dow Jones или Nikkei. Има значение дали ETF-a притежава държавни книжа или използва левъридж. По-важното е, че не може да се направи правилна оценка на базовите активи без да разбирате тяхната роля в портфолиото Ви.

Например, най-вероятно няма да Ви се стори добра идея да купите ЕTF, който следи SPX500 ако главното Ви портфолио е изградено от Mutual Funds, които следят SPX500. По-идейно е да се избере друг индекс с идея увеличаване на диверсификация и/или намаляване на корелация между активи.

Изгодни ЕTFs, разпределени по СЕКТОРИ:

  1. Teхнологичен Сектор (Тechnology Sector) – Инвестирането в технологии обикновено се свързва с агресивно инвестиране за растеж. Съкратен лист на ETFs, предлагани от Varchev Finance, може да намерите тук.
  2. Финансов Сектор (Financials Sector Funds) – състои се предимно от банки и компании за кредитни карти. Съкратен лист на ETFs, предлагани от Varchev Finance, може да намерите тук.
  3. Циклични-Потребителски (Consumer Cyclicals) – Потребителските циклични акции или услуги са тези, които не се считат за необходими. Наричани още стоки и услуги за свободното време или “луксозни стоки”, потреблението им зависи от икономическите цикли, съответно “циклични”. Съкратен лист на ETFs, предлагани от Varchev Finance, може да намерите тук.
  4. Основни Потребителски Сектори (Consumer Staples) – Потребителските стоки са продукти, като храна, тютюн и напитки, които потребителите считат за съществени за ежедневния живот. Такива компании са “отбранителни” или “нециклични”, защото потребителите не желаят да спрат да купуват и консумират продуктите им дори по време на икономическа рецесия. Съкратен лист на ETFs, предлагани от Varchev Finance, може да намерите тук.
  5. Комунални Услуги (Utilities Sector Funds) – Полезността е икономически термин, който най-общо се отнася до способността за задоволяване на нужди или желания; тя описва полезността на стока или услуга. По тази причина компаниите, които произвеждат стока или услуга, предоставяща полезност на потребителите, се класифицират в индустриалния сектор на комуналните услуги. Вече сте запознати с комунални услуги в ежедневния си живот и вероятно свързвате термина с вашите “сметки”, които се отнасят за ежедневни услуги, включително телефон, газ, вода и електричество. Съкратен лист на ETFs, предлагани от Varchev Finance, може да намерите тук.
  6. Здравен Сектор (Health Care) – Здравеопазването, е сектор за инвестиране в акции, които се фокусират върху индустрията на здравеопазването. Секторът на здравеопазването е доста широк. Дори човек без инвестиционен опит може да мисли за някаква специфична област на здравната индустрия, като болнични конгломерати, институционални услуги, застрахователни компании, производители на лекарства, биомедицински компании или производители на медицински инструменти. Съкратен лист на ETFs, предлагани от Varchev Finance, може да намерите тук.

Пълен достъп до нашите ETFs може да намерите само на платформата ни Varchev Absolute Traders.

Телефонен номер за консултация относно най-изгодните инвестиции в ЕTFs – (02) 954 51 15 – и попитайте за ексклузивните ни инвестиции в ETFs.


 Varchev Traders


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс