www.varchev.com

Екзистенциалните проблеми на DeFi сектора

Спомнете си как банковата система се самоунищожава на всеки няколко десетилетия? Сега си представете, че банките отпускат пари само за финансиране на други банки и може да получите представа за къщата от карти, която е „децентрализирано финансиране“ или DeFi.

Криптовалутите продължават да се понижават, като биткойн се движи около 20 000 долара за първи път от 2020 г.

Хаосът се разпространи и в DeFi: Celsius, водещ криптовалутен кредитор с активи от около 20 милиарда долара, наскоро беше принуден да замрази тегленето на депозити. Миналата седмица крипто борсата FTX заяви, че спасява един от проблемните съперници на Celsius, BlockFi, със заем от 250 милиона долара, след като наскоро спаси крипто брокера Voyager Digital.

Дигиталните валути като биткойн са твърде неудобни, за да изпълнят обещанието си за прекратяване на концентрацията на пари в сравнително малък брой банки, управители на активи и правителства. DeFi, напротив, обещава някои истински предимства в замяна на премахването на тези посредници. Чрез изпълнение на приложения в разпределени регистри, „интелигентните договори“ могат автоматично да отключват транзакции между партньори, след като бъдат изпълнени определени условия.

За радост на своите критици, DeFi в крайна сметка извърши същите грехове като Уолстрийт, като по същество се превърна в средство от ново поколение, ангажирано с разпространените спекулации, типични за инвестиционните банкери отпреди 2008 г.

Чрез приемане на крипто депозити и отпускане на дългосрочни заеми, както и използване на обезпечение на своите кредитополучатели, за да заемат повече – всичко това без прибягване до застраховка на депозити или ликвидност на централната банка – Celsius е пример за това как DeFi възпроизвежда апарата на „Shadow Banking“, който исторически процъфтява на редовни интервали, за да заобиколи строги регулации, прилагани към традиционните кредитори.

Много преди да свали Lehman Brothers през 2008 г., „присъщата нестабилност на кредита“, както го изрази британският икономист Ралф Хоутри, свали огромната дисконтна банка в Лондон Overend, Gurney & Co през 1866 г., проправяйки пътя за модерното централно банкиране. Скъсването на ликвидността, когато активите не могат да бъдат продадени достатъчно бързо, за да посрещнат обратно изкупуване, стават изключително разрушителни, без да се намеси кредитор от последна инстанция. По ирония на съдбата FTX направи точно това.

Но тук може да свършат паралелите между DeFi и банкирането. Традиционните кредитори в крайна сметка финансират икономически нужди като домове и фабрики, давайки на нови институции причини да поникнат там, където старите се провалят. Крипто кредиторите не финансират нищо от това.

На практика цялата бизнес дейност на Celsius идва от самата криптовалута, включително копаене, „залагане“, търговия и обезпечаване на ликвидност на DeFi. Неговите кредитни дейности са фокусирани върху борси, фирми, свързани с крипто търговията като Amber и Matrixport и, отчасти, редовни фондове, които искат да спекулират с крипто, показват документите за 2021 г.. Самата компания също взе назаем от други крипто фирми като Tether.

Поддръжниците на DeFi твърдят, че тъй като DeFi отпуска заеми на потребители на дребно срещу крипто като обезпечение, парите наистина се вливат в реалната икономика. Но целта на такова маржин заемане – основен продукт на фондовите пазари – е да се умножи съществуващото богатство, за да се улесни по-нататъшната търговия с крипто. Разбира се, парите могат да се използват и за закупуване на храна, както и заплатите на работниците в крипто фирмите и реализираните печалби на биткойн спекулантите.

Това самореферентно качество може да бъде по-екзистенциална заплаха за DeFi, отколкото ликвидните кризи. Ако крипто кредиторите бяха мощна сила зад финансирането, да речем, на проекти за зелена енергия, те може да имат причина да се появят отново след срив, точно както технологичните гиганти процъфтяват след балона на дотком. Но не са, дали защото не-крипто бизнесите не искат крипто заеми, или защото доходността ще бъде твърде ниска, за да задоволи високите обещания, дадени на вложителите. DeFi е един голям залог за себе си, поддържан от цените на криптовалутите само докато се покачват.

Разбира се, затвореният залог на DeFi може теоретично да се изплати, ако секторът в крайна сметка прерасне в значим източник на финансиране за икономиките, особено в развиващите се страни. Но 14 години след публикуването на статията, която предизвика блокчейн революцията, това остава чиста спекулация.


 Dealer Anatoliy Pavlov

Логнете се за да коментирате

* Не се допуска груб, саркастичен и ироничен език. За такъв Admins Delеte без уведомяване.

Leave a Reply

Коментари:

Leave a comment

Varchev Absolute Trader

борсова платформа

  • Търгувай над 3000 финансови инструмента: Crypto, Форекс, Акции, Индекси, Суровини, ETF-и
  • Използвай платформа с директно изпращане ордерите на борсите
  • Best Trading Platform - "Online Personal Wealth Awards" EU награждава Varchev Absolute Trader
  • Cloud base платформа - твоят трейдинг сетъп на всяко устройство
  • Traders Talk - чуй какво движи пазарите в реално време
  • Market Sentiment - търгувай с настроенията на инвестиционите банки
  • Top movers - най-горещите трейдове във всеки един момент
  • Stocks scanner - филтрирай най-подходящите за твоя трейдинг стил пазарни инструменти
  • Heat map - Търгувай в посоката на големите играчи


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс
chat with dealer
CALL NOW