www.varchev.com

Етапите на трейдърската професия

Повечето нови трейдъри никога не преминават през кривата на обучението, а тези които печелят и са успешни много рано, след кратко време осъзнават, че просто са имали късмета на начинаещия и не са притежавали уменията, които са си мислели, че имат. Трейдърите преминават през много етапи в развитието си и изглежда, че не могат да пропуснат някоя стъпка, а ще трябва да разберат грешките и слабостите си по трудния начин.


Етап 1: Новобранецът, който няма понятие


Новият трейдър има нулеви познания за това как работят пазарите и как се правят пари. В началния стадий, повечето новобранци смятат, че печелившите трейдъри могат да предсказват ценовите движения и са прави за всяка сделка. Един начинаещ вярва, че търговците правят постоянна възвращаемост ежедневно и седмично и има Свещен Граал за търговия, който прави пари на всеки пазар. Те вярват, че търговците създават за себе си редовни ,,заплати” с малко загуби и без усвояване на капитала. На този етап нов търговец не знае нищо и не е наясно със собственото си невежество.


Етап 2: Новият, който си плаща за знанията


Има две посоки в този етап. Сериозният новобранец ще започне да се самообучава с книги, изучавайки графиките, купувайки онлайн курсове и учейки се да разработва системи и backtesting. Също има и безкраен брой безплатни източници в мрежата за това как да се научите на основите на търговията – тези трейдъри са на прав път.

В другата посока са трейдърите, които избират да се впуснат директно в реалната търговия. Всеки трейдър си плаща за сегашните си знания с време, усилия и загуби. Най-добре би било да научите възможно най-много за търговията и риск мениджмънта преди да се впуснете в търговията с реални пари. Невежо е да смятате, че можете да започнете да търгувате без план и система. Вие решавате колко скъпи искате да бъдат уроците ви по трейдинг.


Етап 3: Етапът за сверка с реалността.

На този етап търговецът е проучил достатъчно, за да задава правилните въпроси или е издухал целия си първи акаунт и вече е готов да се учи и търгува сериозно. След като новия трейдър е осъзнал, че търговията не са ,,лесни пари”, това ще бъде кръстопътя дали той ще остане в бизнеса или не.


Етап 4: Презасищане с информация

В този етап трейдъра започва да чете и разучава всякаква информация от това как да започнем да търгуваме на пазарите, но не подозира колко конфликтно ще стане това презасищане с информация в бъдеще.

Momentum трейдъра казва да купим при пробив, докато swing трейдъра препоръчва да сме шорт при съпротива. Day трейдъра смята, че overnight рискът е твърде опасен и трендовият трейдър казва, че държането на позиции за през нощта и за дни или седмици крие в себе си големите печалби. Някои системи са изградени на висок процент печеливши сделки, а други се фокусират върху големи печалби и менижирането на малки загуби….Когато новият трейдър разбере price action, reactive trading анализа и съотношенията риск/печалба – то тогава той ще започне да подбира и избира кой е правилният метод за него самия- на коя времева рамка, какъв ще му е таргета и кога трябва да излезе от пазара.


Етап 5: Разработването на собствена стратегия


На този етап новият трейдър решава да стане истински трейдър и започва да филтрира всички придобити знания, които ще го насочат към създаването на негова собствена система за търговия.

Често новите трейдъри се опитват да намерят Светия Граал и метода, който ще работи ,,винаги и въпреки всичко”. Това обаче може да е капан, защото така хората прекарват много време, докато разберат, че не съществува и чак тогава решават да спрат да търсят перфектната система за търговия и просто решават да разработят своя.

Тя трябва да приляга на индивидуалното възприятие на човек за риск, времето, което може да си позволи да прекара през монитора, целите на възвращаемостта, личността му и убежденията му. Също трябва да се подберат setups , които обикновено работят добре във времето и помагат да се намалят загубите, позволявайки на печелившите да се развиват.


Етап 6: Най-накрая печелившия трейдинг

Печелившият трейдър е създал трейдинг система с положителна очаквана възвращаемост във времето. Той търгува въоръжен с дисциплина и последователност. Той не заинтригува емоционално със загуби, тъй като те са просто част от всяка печеливша система, а не показно, че нещо не е наред.

Добрата сделка е тази, изпълнена по системата и с дисциплина, а лошата е тази, изпълнена не по критериите за търговия. Трейдъра се превръща в подвласник на price action и търгува по собствените си сигнали. Той внимава как менижира малките си печалби, малките си загуби, break even или големите си печалби..Големите загуби са премахнати от възможните резултати от сделките му, а парите се превръщат в страничен ефект на добрата търговия.

В крайният етап, трейдъра се превръща в мениджър, който управлява собствената си система, точно като бизнес и позволява на труда му да му се отплати в дългосрочен план. Разликата е, че вече той вярва в критериите си и тяхното изпълнение, заради стриктният си риск мениджмънт и правила.


 Trader Aleksandar Kumanov

Varchev Absolute Trader

борсова платформа

  • Търгувай над 3000 финансови инструмента: Crypto, Форекс, Акции, Индекси, Суровини, ETF-и
  • Използвай платформа с директно изпращане ордерите на борсите
  • Best Trading Platform - "Online Personal Wealth Awards" EU награждава Varchev Absolute Trader
  • Cloud base платформа - твоят трейдинг сетъп на всяко устройство
  • Traders Talk - чуй какво движи пазарите в реално време
  • Market Sentiment - търгувай с настроенията на инвестиционите банки
  • Top movers - най-горещите трейдове във всеки един момент
  • Stocks scanner - филтрирай най-подходящите за твоя трейдинг стил пазарни инструменти
  • Heat map - Търгувай в посоката на големите играчи


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс
Varchev Finance live chat
Varchev Finance live chat
*Задължителни полета
CALL NOW