www.varchev.com

Ето как да диверсифицирате портфейла си, за да се предпазите от пазарно понижение

Измерен чрез индекса S&P 500, американският фондов пазар, имаше повече от добра година – 2019 г., отбелязвайки ръст от близо 30%. Индикатор на американския цикъл, разработен от Morgan Stanley, предполага, че цените на акциите са близо до пик и предлага 70% вероятност за икономическо понижение в следващите 12 месеца, макар и не непременно рецесия.

Цикличния индексът за САЩ на Morgan Stanley се базира на 10 икономически и финансови показателя и изглажда данните за 6-месечни периоди. От април 2010 г. не е имало нито един 6-месечен период, в който по-голямата част от тези компоненти са се влошили, най-дългият положителен резултат от както показателят е разработен преди повече от 40 години.

По-долу са обобщени трите най-добри препоръки, които Serena Tang, стратегически партньор на Morgan Stanley, дава като предложения как да се предпазим от евентуален спад.

1. Намаляване на разпределението на капитала, особено за американски акции спрямо с останалия свят.

2. Високодоходните корпоративни облигации.

3. Повишаване на съкровищни бонове и увеличаване на притежаваните дългосрочни облигации в САЩ.

„Исторически погледнато, подобна среда на подобряване на данните с подобни нива на безработица и доверие на потребителите, достигащи екстремни нива през последните месеци означава висока вероятност от влошаване на цикъла през следващите 12 месеца – в края на краищата, това, което се подобрява рано или късно се влошава, пише Tang в неотдавнашна бележка до клиентите. Повече подробности за инвестиционните препоръки са представени по-долу.

Разпределение на собствения капитал. Инвеститорът трябва да намали щатските акции до 19% от своя портфейл и другите развити пазарни до 28%. Акциите на САЩ обикновено изостават от другите развити пазари в късните етапи на икономическия цикъл.

Високодоходните облигации на САЩ са едва 8% от новата препоръчителна алокация. Профилът на
възвръщаемост сега е непривлекателен и обикновено се влошава допълнително в условията на спад.

Съкровищни бонове и американски държавни ценни книжа. Съкровишните бонове са 11% от новите препоръчителни разпределения и 10-годишните американски държавни ценни книжа са 18%. Morgan Stanley установява, че американските държавни облигации са по-добри от възрастта на икономическите цикли.

Корпоративни облигации от инвестиционен клас в САЩ са останалите 15% от модела за разпределение на портфейла на Morgan Stanley. Фондовете за корпоративни облигации напоследък се радват на рекордни нетни входящи потоци, тъй като инвеститорите получават по-предпазливи изчисления по проучване на Bank of America Merrill Lynch.

Друга защитна алтернатива за инвеститорите е да търсят акции с облигационни характеристики като ниска волатилност на цените и стабилни парични постуъпления. Въз основа на анализа от 1997 г. само запасите от комунални услуги и REIT имат достатъчно високи положителни корелации с възвръщаемостта на облигации, за да се квалифицират като близки заместители или заместители на инвестиции с фиксиран доход, според доклада на Morgan Stanley.


 Trader Georgi Bozhidarov


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс