www.varchev.com

Кой ще понесе най-големи загуби ако Гърция фалира?

Остават часове и ли няколко дни до това дали Гърция ще излезе от еврозоната или ще получи поредния транш помощ.

Въпреки че нещата изглеждат мрачни, пазарите остават относително спокойна за разлика от началото на дълговата криза в еврозоната през 2011 г. и 2012 г. Част от това може да се дължи от гръцката умора, но една от основните причини е , че банките в еврозоната и другите частния участниците в сектора са много по-малко изложени на риск от Гърция, отколкото в миналото. Ето един поглед към някои цифри и диаграми, които показват, който сега е изложен на гръцкия дълг.

1_1

Дългът на Гърция възлиза на  312.7 милиарда евро ($ 349,600 милиарда). От тях, € 231 200 000 000 е под формата на заеми,  € 205 милиарда, принадлежат на институциите  (за разлика от частния сектор). Институциите включват : Международния валутен фонд, Европейския механизъм за финансова стабилност на еврозоната и двустранни заеми от страните от еврозоната.

Фактът, че голямата част от дълга на Гърция е в ръцете на официалните кредитори, което е една от причините инвеститорите да останат относително оптимистично настроени в последните часове от драмата.

“Частният сектор”  почти няма пряко излагане на Гърция “, заявяват от JP Morgan

В същото време, банките в еврозоната са намалили експозицията си и техните нива на ливъридж.

Ето Danske Bank с графика, която показва как европейските банки са намалили експозицията си в Гърция (макар експозицията е маркирали нагоре, тъй като дъно през 2012 г.), с придружително диаграма, показваща как зараза от Гърция към други пазари, периферна облигации е била много по-ограничено този път :

2_2

Всъщност ситуацията е доста различна от 2012 г., когато опасенията  от малка Гърция предизвикаха ефекта на доминото в цялата периферия на еврозоната. Това доведе до силен ръст  на разходите за заеми на  Испания, четвъртата  по големина  икономика в еврозоната и Италия, третата по големина до опасни нива. Спасителните мерки за едната или и за  двете от тези страни най-вероятно ще са с ресурси на Европа и програмата за покупка на облигации на ЕЦБ.

Сега, ЕЦБ има програма за количествени облекчения, която ще покрие дупките и спекулативните движения при облигациите, а от там и върху еврото.

Докато QE е в сила “притесненията за дълговете на страните от еврозоната ще е слабо.

Така че не се тревожете? Не толкова много.


 Varchev Traders


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс