www.varchev.com

ЕЦБ е под натиск, Фед е в пасивна позиция, а инвеститорите калкулират предстоящо изтегляне на ликвидност.

Централните банки са наясно с големите балони, които предизвикват на съответните фондови пазари и с факта, че реалната икономика не е в състояние да ги поддържа. В последните десетилетия, обаче централните банкери се превърнаха от икономически в политически персонажи и в тази им роля, страхът започва да предизвиква все по-икономически нелогични, но политически обясними действия. Манипулацията на лихвените нива от страна на централните банки в последно време се превърна от краткосрочен инструмент в лесна, но безперспективна борба с реалната икономика. Подходът все повече прилича на панически опит постоянно да бъдат прехвърляни проблемите от текущия към следващия период.

На рационалистите е ясно, че не са необходими държавни и международни помощи за слабите банки и предприятия. Нужни са преустройства, ликвидации и банкрути, които да прочистят икономиката от неуправляемите дългове, за да започне подем на солидна основа, а не на базата на непокрити държавни субсидии, финансирани единствено с бюджетни дефицити и обезценяване на собствената валута. Такъв сценарий засега е неизпълним на фона на почти безконтролното правителствено задлъжняване, подчинено единствено на краткосрочни цели. В допълнение, водещите правителства продължават да демонстрират пълна липса на координация.

От Г-20 представиха серия очевидни рискове пред финансовата стабилност и пред световната икономика, която “не отговаря на амбициите” им за балансиран растеж, но без постигане на очакваните от оптимистите общи конкретни мерки.

Standard & Poor’s  публикува анализ, според който 20 суверени емитенти от „emerging markets“ ще привлекат не по-малко от $ 1,2 трлн в рамките на 2016, като дълговата им експозиция в USD ще достигне поне $ 6,8 трлн.

Въпреки привидно по-добрите данни за БВП на САЩ, растежът на водещата световна икономика в края на 2015 се забави доста рязко спрямо третото тримесечие, когато БВП се повиши с 2,0%, след растеж с 3,9% през пролетните месеци.  Председателят на Federal Reserve Bank of New York директно заяви, че процесът по нормализиране на монетарната политика в САЩ ще бъде задържан поради засилващите се негативни макро сигнали, както от световната икономика, така и от американската. Според Gary Cohn (President and COO of investment bank Goldman Sachs), в момента ситуацията в САЩ е “любопитна и объркваща”, защото доста индикатори сочат към негативно развитие на нещата. Според него местните парични политики по принцип вече са неефективни и новите нужди изискват единен глобален монетарен подход.

Активността в промишления сектор на Китай се сви през февруари за седми пореден месец, достигайки минимум от преди повече от четири години. Това поражда висока вероятност властите в Пекин да предприемат нови стимулиращи мерки. Свалянето на минималните задължителни резерви на търговските банки освободи още близо 700 млрд. юана за свежи кредити, които краткосрочно ще подкрепят слабия растеж, но по този път рисковете, свързани със свръхзадлъжнялостта и реалната капитализация ще продължават да се задълбочават.

Годишната потребителска инфлация в еврозоната през февруари отново е негативна, показаха данните на Евростат и това засилва натискa върху ЕЦБ да въвежда допълнителни стимулиращи мерки на предстоящото през следващата седмица редовно заседание. Изследване на Reuters показа много висока вероятност ЕЦБ да понижи отново депозитната базова лихва с 10бп (до -0.4) и около 50% вероятност за увеличаване обема на QE, който засега е фиксиран твърдо на EUR 60 млрд. Според изказването на немския финансов министър Шойбле, възможностите за парично и лихвено въздействие на ЕЦБ вече изглеждат изчерпани.  А резултатите от изкуствена девалвация на валутите, целяща подобрение на конкурентоспособността, не са позитивни. Според него обменният курс на еврото е прекалено слаб за Германия и в в основата на проблема е провежданата от ЕЦБ мека парична и лихвена политика.

Явно противопоставянето на Германия срещу стратегията на Марио Драги (преди 10 март) отново набира скорост, което не е добра новина за евро-активите. Още в Шанхай, Волфганг Шойбле предупреди, че нивата на публичните и на частните дългове в света са прекалено високи спрямо икономическия растеж (който е прекалено бавен). Според него наличната неопределеност може да предизвика следващата глобална криза.

През последните 7 – 8 години пазарите се движат все по-инерционно благодарение на централните банки и трупането на правителствени дефицити. В момента инструментите с които разполагат централните банкери, са функционално изчерпани. Очевидно периодът на евтините пари се приближава до своя край (въпреки стремежите да бъде удължаван постоянно) и рационалните инвеститори в момента съвсем естествено започнаха да калкулират предстоящото изтегляне на ликвидност.

G.Hristov / Head of Fundamental Analyzes


 Varchev Traders


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс