www.varchev.com

ЕЦБ може да сигнализира за предстоящо понижение на лихвите на срещата си в 14:45 днес

Председателят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Mario Draghi не остави никакво съмнение относно убеждението, че ще извърши „каквото е необходимо“, за да се противопостави на спада на инфлационните очаквания, по време на негово изявление на годишната сбирка на банките в Синтра, Португалия.

Всички инструменти са на масата и могат да бъдат използвани. Това беше посланието. Въпросът сега е: Дали няма да се случи нещо още тази седмица?

Очакванията са разделени по въпроса дали ЕЦБ иска да предотвратят политическия ход на Федералния резерв на САЩ, който отслабва долара и укрепва еврото, тъй като това ще навреди на износителите на еврозоната и допълнително ще се отрази на инфлацията.

Традиционните наблюдатели на ЕЦБ очакват промяна в насоките на централната банка по време на срещата днес, а след това и потенциални действия по отношение на лихвените проценти на срещата си през септември.

„В отговор на слабия растеж и все още ниската инфлация, ЕЦБ вероятно ще коригира насоките си през юли и ще обещае да запази лихвите на текущите или по-ниски нива, а не само на„ настоящи ”нива“, каза Florian Hense, по-рано този месец.

„През септември ЕЦБ може да намали депозитната си ставка от -0,4% до -0,5% и да поднови нетните покупки на активи от около 40 милиарда евро за 12 месеца, започвайки от (четвъртото тримесечие на 2019 г.)”, добави той.

Инфлационните очаквания продължават да бъдат упорито ниски, а рискът от търговска война е пречка за икономическата активност и настроенията, особено за експортно ориентираните икономики.

Междувременно, Carsten Brzeski, главен икономист в ING Германия, каза в неотдавнашно съобщение, че е тревожно, че сегашните признаци на колебание в ядрото на еврозоната са тревожни.

„По-специално, германските данни са обезпокоителни с увеличаването на схемите за краткосрочна работа, затихването на пазара на труда и спада на продажбите на дребно“, каза той.

Philip Lane, новият главен икономист на ЕЦБ, каза пред аудитория на 2 юли в Хелзинки, следното: “моята оценка и доказателствата показват, че нашият пакет от мерки по паричната политика е бил ефективен отговор на средата, пред която е изправена ЕЦБ през последните години.”

“Освен това ефективността на инструментариума на политиката означава, че можем да приложим допълнително парично приспособяване, ако се изисква за да постигнем целта си.”


 Trader Georgi Bozhidarov


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс