www.varchev.com

Загубите от търговската война за САЩ и Китай прерастват в десетки милиарди долари

Когато става дума за търговската война между САЩ и Китай е възможно да има победители и губещи от политическа гледна точка, но най-новите данни показват, че икономически и двете страни са губещи. Това хвърля по-голяма светлина по въпроса защо се говори все повече за сделка: Загубите нарастват в десетки милиарди долари за САЩ и Китай.

В политически план президентът на САЩ Donald Trump може да се похвали, че Китай е загубил много повече от САЩ в доларово изражение. В сравнение с първите девет месеца на миналата година търговските данни, публикувани, показват, че американският внос от Китай е спаднал рязко с 53 милиарда долара. Износът в САЩ намалява само с 14,5 милиарда долара.

Но САЩ изнасят много по-малко за Китай, отколкото внасят. Така че дори много по-малкият спад е по-голям в процентно изражение.

През първите девет месеца на годината износът за САЩ е намалял с 15.5% в сравнение със същия период на миналата година, което е по-голям спад от спадът от 13.5% за китайския внос.

Тези стойности маскират истинска болка в отделните индустрии. В сравнение с първите девет месеца на 2017 г., преди да започне търговската война, износът на минерали и руди за Китай е паднал 65% през 2019 г., с 39% за горски продукти и 35% за животновъдство.

Междувременно американският селскостопански износ е спаднал с 2 милиарда долара. Спадът на износа на транспортна техника с 5,8 милиарда долара вероятно е свързан с проблеми с Boeing 737 Max. Това би било по-дълготраен и задълбочен икономически проблем за САЩ, ако той отразява променящите се китайски предпочитания за самолетите.

Добрата новина: Някои от най-силно засегнатите индустрии могат да забележат рязко възстановяване, ако тарифите са облекчат и търговските отношения се стоплят. Някои американски отрасли може би вече са намерили нови пазари.

Остава опасност обачр, ако китайските клиенти вече са намерили нови доставчици, което означава трайни щети, нанесени на американските износители.


 Trader Georgi Bozhidarov


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс