www.varchev.com

Защо инвеститорите на акции не трябва да се страхуват от нарастващите лихвени проценти

Нарастващите лихвени проценти вдигат червен флаг на фондовия пазар, но анализаторите твърдят, че трябва да бъдем подготвени, не да се страхуваме.

Засега лихвените проценти се повишават с идеята, че инфлацията също ще се повиши. Но предупреждението в момента вероятно е по-скоро като аларма за дим от загоряло ястие, а не като запалена къща.

Yields по пътя нагоре

Професионалистите в облигациите казват, че доходността се е повишила и се увеличава по няколко причини.

Един голям фактор е фискалният стимул, одобрените през декември $900 милиарда и планът от $1,9 трилиона , който сега си проправя път през Конгреса.

Очаква се по-добър растеж заради федералните пари, но това също води до повече дългове и потенциална инфлация. Това е друга причина за по-високи печалби.

Емануил от BTIG заяви, че ще бъде загрижен, ако 10-year yield започне да се повишава. Той очаква тя да достигне 1,7% до края на годината.

Ако обаче се движат твърде бързо, акциите могат да достигнат зона на съпротива. Например, опасно ниво е около 1,35%, ако 10-year yield го достигне още този месец.

Така наречената по-стръмна крива помага на банките да печелят пари, тъй като те могат да вземат заеми при много ниски краткосрочни лихви и да отпускат заеми с по-висока лихва за по-дълги периоди от време.

Анализаторите на Bank of America заявяват, че енергетиката и технологичният хардуер са сред секторите, които могат да бъдат засегнати от повишаването на лихвите.

Stock dividends vs yields

Анализаторите твърдят, че доходността на книжата, макар и да се повишава, далеч не е на нивата, при които се конкурират с акции.

Анализатор заяви, че следи броя на компаниите в S&P 500, които изплащат дивиденти над 10-годишната доходност. В началото на годината 63% от компаниите на S&P 500 са имали дивиденти над 10-годишната доходност, а няколко седмици по-късно те са били 56%.

Нарастващите темпове и търговията с инфлация до голяма степен са ротации, започнали през втората половина на миналата година, тъй като новините за ваксините бяха положителни и инвеститорите започнаха да очакват по-нормална икономика през 2021 г.

Мерки срещу инфлацията

Инфлационните очаквания нарастват, но все още са ниски.

Калвасина от RBC заяви, че с нарастването на лихвите и нарастването на инфлационните очаквания инвеститорите трябва да се придържат към търговията с рефлация.

Рефлационната търговия е, когато инвеститорите залагат на компании, които ще се справят добре, когато икономиката се подобри и отвори отново. Това включва авиокомпании, финансови организации и индустриалци.

Енергията може да нарасне с повече от 15% с покачването на цените на петрола тази година, но други циклични сектори, като материалите и индустрията, са се увеличили само с около 2% от началото на 2021 г.

Областите на растеж в технологиите и комуникационните услуги могат да се използват като източник на финансиране за ротацията, тъй като те се справят добре, каза Калвасина.

Джонатан Голуб, главен щатски акционер в Credit Suisse, каза, че не очаква технологиите да бъдат засегнати с покачването на лихвите. Но акциите за закупуване в тази среда са сред „най-пристрастяващите“.

„Не мисля, че технологиите ще се ”задавят”. Мисля, че по-добрият начин да се разгледа това е кой печели най-много от подобряваща се икономика. Отговорът е циклични компании … и компании, които имат бизнес проблем “, каза той. „Искате някой, който е на пропастта, с по-малък капацитет, компании, които имат много дългове.“

Голуб каза още, че нарастващите доходности на книжата също са положителни за пазара, тъй като представляват подобряваща се икономика.

„Най-стимулиращото събитие в историята на планетата няма да бъде краят на Първата световна война, краят на Втората световна война, това ще бъде възобновяването на икономиката това лято“, заключи Голуб.

0

Отвори реална сметка при Варчев Брокърс и получи 1 месец БЕЗПЛАТНО членство във · Varchev Trading Club ·

  • 24/7 персонален съпорт от рийл про трейдъри, единствени и в Събота и Неделя
  • 6 cash points за вноски и тегления на каса
  • Ултра тесен спред
  • Котировки директно от борсите
  • Мигновенно изпълнение на ордери
  • 24/7 търговия с крипто валути
  • 3 различни платфроми за търговия

17 години Лицензиран Инвестиционен Посредник


 Junior Trader Mert Mustafa


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс