www.varchev.com

Защо италианските банки могат да запалят нова криза в Еврозоната.

Няма да е лято ако Европа не застраши глобалните финансови пазари. Тази годината, заплахата идва по специфично от Италия и нейния отдавна страдащ банков сектор.

„Тъй като навлизаме във втората половина на 2016г., ситуацията в Италия и ефекта, който оказва над останалата част от Европа ще продължат да бъдат един от най-големите макро-политически рискове” сподели анализаторът Federico Santi.

Анализатори от цял свят се опасяват, че ситуацията с италианските банки може да доведе до предложението за прекратяване на членството на Италия в ЕС.
В близките седмици, ситуацията има потенциала да стане причината за негативните настроения на пазарите, тъй като финансови и политически рискове ще се срещнат.

Какъв е проблема?
Италианските банки са затънали в необслужвани заеми. Тоталната стойност на тези заеми възлиза на 200 млрд евро. Но някои анализатори, смятат че скоро, още около 160 млрд евро под формата на необслужени заеми ще бъдат добавени.

На 29ти юли ще излязат новите резултати от стрес тестовете на италианските банки, което може да доведе до забавяне на пазарите, и преминаването им в меча територия.

Не беше ли банковата система поправена след кризата през 2008г. ? По някои отношения не! В края на краищата Италия не успя да преструктурира банките си. Ниските лихвени проценти по държавните облигации на Италия и ниските кредитни лихви на банките доведоха до тези страдания на италианските банки.

Не може ли Италия просто да спаси банковия си сектор?
Според новите закони, въведени от ЕС, инвеститорите които държат облигации също ще пострадат в случай че се наложи държавата да спасява банки.
Основният проблем е че 1/3 от тези облигации се държат от дребни инвеститори които вземат голяма част от капитала си от италианските домакинства.
Ситуацията в момента е деликатна. Правителството трябва да избере, дали да загуби доверието на гласуващите като спаси банковия сектор с парите от данъци, или да остави банките да фалират, като така ще пострадат и много домакинства. И в двата случая, ако нещата се объркат сериозно, това единствено ще доведе до подсилване на евроскептичното движение.
Дали италианските банки представляват глобален систематичен риск?

grafika_1

От горната графика може да видим, че италианските банки имат малка експозиция спрямо другите държави. По-голямото притеснение, е че спасяването на банките може да доведе до бунтове на данъкоплатците, смяна на правителството и може би прекратяване на членството в ЕС, което от своя страна ще активира домино ефекта.
Да обобщим, според May, Италия е бомба със закъснител.


 Varchev Traders


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс