www.varchev.com

Защо падащите commodities не винаги са добри.


Цените на много суровини – петрол, пшеница и мед, например – се понижават, докато притесненията за рецесия нарастват.

По-слаба икономика би намалила на теория търсенето на някои неща. Медта, например, може да бъде една от тези стоки. В период на спад строителството се забавя – медта се използва в окабеляването и водопроводите, други индустрии произвеждат по-малко неща като електрическо оборудване, което също използва метала.

Kолко дълго ще продължат тези спадове на цените и колко биха охладили инфлацията?

Цените на суровините предлагат добър прочит за настроенията за световната икономика.
В момента те определено сочат към по-слабо търсене на стоки като цяло, което може да се дължи само на забавяне на глобалния икономически растеж.

Страховете от глобална рецесия станаха център, засенчвайки инфлационните опасения.
Мекотата в цената на стоките показва реални опасения относно твърдото кацане и какво би означавало това за търсенето.

Очаква се търсенето на някои метали да намалее, особено ако строителната дейност в Китай спадне. Но търсенето на селскостопански и енергийни стоки все още е налице в световен мащаб.

Със сигурност геополитическата ситуация продължава да се променя по начин, който може да доведе до нов скок, особено в цените на храните и енергията.
Анализатори виждат признаци за пик на цените на петрола. Производството на петрол в САЩ се е увеличило и високите цени спират.

Цените на петрола Brent паднаха с около 3,5% миналата седмица и се понижиха с около 5,6% този месец към затварянето в петък.

Енергийните доставки остават ограничени. Най-активно търгуваните фючърси на пшеница паднаха с около 14% миналата седмица, но златото се запази много по-добре, като загуби по-малко от 1%.

След това възниква въпросът, с колко, падащите цени на суровините, могат да намалят инфлацията.
Финансовите пазари бяха ясно насърчени да видят пика на цените на суровините като възможен знак, че те са индикатори в реално време за перспективите за инфлация.

Миналата седмица акциите се повишиха. Но S&P 500 се понижи с 0,3% в понеделник и е на път към лоша първа половина на годината, може би една от най-лошите от 50 години.


Обобщение на трите основни категории стоки този месец:

Енергия
Цените на суровия петрол се понижиха, но , измерено от най-активно търгуваните фючърси, цените все още бяха с около 25% по-ниски от най-високите си стойности за всички времена. Най-активната фючърсна цена за West Texas Intermediate, или WTI, падна с около 5%, след като се повиши с около 1% до обяд в понеделник. Петролът Brent поевтиня със същото количество. Цените на петрола започнаха да се покачват, след като Русия нападна Украйна на 24 февруари. Голям скок дойде в началото на март, когато САЩ забраниха вноса на руски петрол.
Ако цените няма да се покачват оттук, те поне ще се стабилизират на тези по-високи нива.


Метали
Comex Copper с доставка през юни загуби около 12% за месеца до петък, което потенциално сигнализира за
икономическо забавяне.
Медта е “широко уважавана като авторитетен орган в бизнес цикъла, защото продължава да е много чувствителна към световната икономическа активност. Междувременно златото се търгува сайдуейс.
От една страна, някои наблюдатели на пазара виждат златото като сигурно убежище, когато потребителските цени скочат до небето. Други смятат, че благородният метал неизбежно ще се понижи, тласкан от по-високите лихвени проценти, поради конкуренцията от по-високодоходни инвестиции.

Повечето от дългосрочните макро взаимоотношения на златото сочат към по-ниски цени. Средата с нарастващ курс е обикновено лоша за цените на златото.


Селско стопанство
Цените на пшеницата бяха подложени на голям натиск напоследък, като загубиха около 10% през първите три седмици на юни, на базата на най-активно търгуваните фючърси. Украйна е основен производител и износител на пшеница; както отглеждането на реколтата, така и продажбата й на други страни са нарушени от войната.

Най-активно търгуваните фючърсни цени на едър рогат добитък са по-стабилни, с около 2% този месец. Но соята намалява с около 15% през този период.


 Dealer Anatoliy Pavlov

Логнете се за да коментирате

* Не се допуска груб, саркастичен и ироничен език. За такъв Admins Delеte без уведомяване.

Leave a Reply

Коментари:

Leave a comment

Varchev Absolute Trader

борсова платформа

  • Търгувай над 3000 финансови инструмента: Crypto, Форекс, Акции, Индекси, Суровини, ETF-и
  • Използвай платформа с директно изпращане ордерите на борсите
  • Best Trading Platform - "Online Personal Wealth Awards" EU награждава Varchev Absolute Trader
  • Cloud base платформа - твоят трейдинг сетъп на всяко устройство
  • Traders Talk - чуй какво движи пазарите в реално време
  • Market Sentiment - търгувай с настроенията на инвестиционите банки
  • Top movers - най-горещите трейдове във всеки един момент
  • Stocks scanner - филтрирай най-подходящите за твоя трейдинг стил пазарни инструменти
  • Heat map - Търгувай в посоката на големите играчи


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс
chat with dealer
CALL NOW