www.varchev.com

Защо позитивният Japan Current Account всъщност е негативен

Япония регистрира 20 поредни месеца на излишък по текущата си сметка. Излишъкът достигна JPY 2,43трлн, като очакванията (JPY 2,03 трлн) бяха надхвърлени сериозно. Основните причини се търсят в цените на петрола и високия курс на JPY, но не бива да се забравя, че валутата сама по себе си неможе да бъде причина, а само инструмент, който се управлява (добре или зле) от политиците и ЦБ.

Текущата сметка е първият главен раздел на платежния баланс и най-широк измерител на експортните и импортните търговски потоци. Традиционно политиците търсят положително салдо, но в реалната икономика ефектът от силен плюс е подобен на силния минус. Най-позитивни в дългосрочен план винаги са стойностите близки до нулата (т.е. близки до равновесието). През последното тримесечие на миналата година излишъкът по текущата сметка на Япония, по данни на Bloomberg, се е повишил до 3,3% от GDP, което се приема, че прави JPY по-привлекателна. Много инвеститори, обаче се обръщат към йената просто като към валута убежище, при спад или негативни настроения към акциите и другите рискови активи в световен мащаб.

Друг скрит ефект идва от връщането на капитали към Япония. Това донякъде прикрива проблемите на слабия реален експорт. Компаниите извън рамките на страната, всъщност връщат пари обратно в Япония. Поглед от тази посока прави перспективите пред японските компании доста по-негативни при средносрочен времеви хоризонт.

Виктор Швец, от Macquarie Securities, коментира пред Bloomberg възможно ли е Абе да постигне икономически растеж от 2%: “Никога няма да успее.” – казва валутният стратег за Азия – “Цялата идея на Абеномиката е съсредоточена в три аспекта – монетарен, фискален и структурен. Видяхме ефекти единствено в монетарната област, но през последните 2-3 години паричната политика има все по-слабо въздействие и ефектите са все по-незначителни. Това, в което вярват пазарите е провала на Абеномиката. Колко повече се убеждават в това, толкова по-силна става покупателната силна на йената. … Япония очевидно иска силен долар. Китай иска слаб долар. Еврозоната иска силен долар. САЩ не искат силен долар. Нещата са свързани. Няма как всички тези изисквания да бъдат удовлетворени. … Няма глобален растеж, няма международна търговия, няма глобална ликвидност…”

G.Hristov – Head of Fundamental Analyzes

 

0

 Varchev Traders


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс