www.varchev.com

Защо рисковите валути не са атрактивни за инвеститорите в момента

Risk currencies fundament

Рейтинг:

12345
Loading...

Когато липсват геополитически рискове, инвеститорите са на вълна "купувай" рискови активи. Като такива се класифицират инструменти, които носят висока печалба при сравнително висок риск. Такива активи са акции, индекси и сравнително голям брой валути. Валутите на развиващите се страни се класифицират като високо рискови, защото държавите които ги емитират не са напълно развити и са податливи на политически сътресения, нямат стабилен лихвен процент, имат висока инфлация и/или безработица и т.н. От развитите страни рискови валути се считат AUD и NZD. Централните банки и на 2-те държави исторически поддържат висок лихвен процент в сравнение с останалите развити държави. Тогава защо инвеститорите странят от тези валути в последно време? Първата и може бе най-важна причина e, че за стандартните високи лихвени нива, в момента ставките и на 2-те държави са на рекордно ниски стойности. В Австралия лихвения процент е 1.5%, а в Нова Зеландия 1.75%. С цел облекчение на износа от страните, централните банки трябваше да понижат стойността на валутите си, а лихвения процент е главния инструмент на централните банки за контрол на силата на валутата.

Когато се понижи лихвения процент, банката стимулира потребителите и компаниите да взимат повече кредити. Което от своя страна повишава обема на валута в страната. Повишаването на обема води до увеличение на инфлацията, което от стоя страна намаля покупателната способност на валутата. Това от една страна действа положително на експорта от страната. Например: При търговските отношения между Австралия и Китай. Приемаме, че при лихвения процент в Китай ще остане непроменен, а този в Австралия ще се понижи от 8% до 1.5%. При лихвено равнище от 8% стойността на AUD/CNY е било на цена 6.667 китайски юана за 1 австралийски долар. При лихвен процент 1.5% AUD/CNY е 4.96 юана за австралийски долар. Ето тук виждаме каква е разликата в покупателната способност на юана спрямо австралийски долар при разлика в лихвения процент на Австралия. Ако 1 тон желязна руда през 2008г. и лихвен процент в Австралия 8% струва на Китай около 592 юана, при лихвен процент 1.5% 1 тон желязна руда струва на Китай около 440 юана. Понижението на в стойността на AUD ще донесе по-ниски печалби на износителите, но това ще бъде напълно компенсирано от повишението на търсенето на желязна руда заради отслабването на AUD.

Но ако изключим компаниите износителки в Австралия, останалите сектори страдат от слабостта на валутата. Става доста по-скъпо да се купуват чуждестранни стоки за средния гражданин, защото за да внесе стоки в страната, компанията вече е платила по-голяма сума валута.

Нерентабилността за инвеститорите в момента идва от факта, че икономика, която зависи изключително много от експорта си, е намалила лихвения си процент до рекордно ниски нива. Това я прави изключително уязвима ако да кажем китайската икономика претърпи катастрофа.

Износа на Австралия е съсредоточен главно към Китай, ако икономиката на Китай ревърсира възходящото си движение и изпадне в рецесия, това ще се отрази изключително негативно върху Австралия. Инвеститорите обичат диверсификацията. Ако една икономика зависи толкова много от експорта си и той е ориентиран главно към една страна, риска за тях се повишава. Друга причина е, че лихвения процент в държави като САЩ и Канада е близък или същия като в Австралия. Разликата идва там, че САЩ и Канада разчитат не само на експорта си, а на много други източници на доходи. Реално инвеститорите ще имат същия или почти същия доход от инвестиция в САЩ или Канада отколкото в Австралия със значително по-малък риск. Намалението на парични потоци към Австралия се отразява негативно на валутата. Търсене на USD и CAD ще повиши  стойността на валутите спрямо AUD.

Trader Bozhidar Arabadzhiev


 Varchev Traders

Прочети още:

БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс

Лондон


25 Canada Square, Level 33,
office 50, Canary Wharf
London, E14 5LQ
+44 20 3608 6256

Варна


МОЛ Варна ет.4,
бул "Владислав Варненчик" 186

(052) 631 000, 634 040

София


бул. "Патриарх Евтимий" 98


(02) 954 51 15, 953 15 51

Универсални номера

Директна връзка с дилър - 0700 17 600    Varchev Exchange - 0700 115 44

Варчев Финанс ЕООД е лицензирана и регулирана от Комисията за Финансов Надзор – София, България: Лиценз брой РГ-03-02-05/15.03.2006г.

Варчев Финанс ЕООД е регистрирана в FCA (FINANCIAL CONDUCT AUTHORITY) с номер на паспорт в Обединеното кралство: FCA, Обединено Кралсво – регистрационен номер: 494 045, което позволява предлагане на финансови услуги на територията на Обединеното кралство.

Варчев Финанс ЕООД стриктно спазва устава на европейска директива MiFID (Пазари на финансови инструменти). за насочване, увеличаване на ЕФЕКТИВНОСТТА, прозрачност и еднаквост на финансовите инструменти.
Варчев Финанс ЕООД стриктно спазва Решение №918-ИП/30.07.2019 на Комисия за Финансов Надзор. Повече информация може да намерите тук.

Информацията в този сайт не е предназначена за разпространение или използване от което и да е лице в която и да е страна или юрисдикция, когато такова разпространение или употреба би противоречало на местното законодателство или регулиране.


Предупреждение за риск:

ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средства в резултат на ливъридж. 63,41% от сметките на инвеститорите на дребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик. Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.

chat with dealer
chat with dealer
Политиката за поверителност и защита на личните данни