www.varchev.com

Защо туитът на Bill Gross се прие като възхвала на техническия анализ.

Техническият анализ може да бъде труден бизнес.
Кабелните бизнес-новинарски предавания и финансовите журналисти му отделят внимание, въпреки че има и някои големи трейдъри или мениджъри, които като цяло не обръщат достатъчно внимание на графиките.

Но скептиците често бързат да отхвърлят техническия анализ, лекомислено, определяйки го като действие след факта.
Така че не беше изненада, че наблюдаващите графиките се почустваха високопоставени, след като смятаният за бонд-гуру Bill Gross в сряда се обърна в Twitter към един добре познат модел графика:

@JanusCapital – Gross: “Reverse head & shoulders (yields) in all global bond markets. Necklines being broken by the hour. Bearish.” – 4:11 PM – 9 Jun 2015.

Изглежда туитът проследява далновидното изказване на Gross от април за шорт по германските BUNL, + 0.04%, залагайки, че доходността ще се повиши (въпреки че не е ясно, дали бившият шеф на Pimco и настоящ мениджър на Janus Capital Fund следва собствения си съвет).

Що се отнася до модела head & shoulders, Gross, за съжаление, не включи графиката за илюстрация, така че тук прилагаме една от Adam Button (Forexlive):

US-10yr-yields

 

Button улавя по графиката – настроенията:

“Моделът head & shoulders е един от най-добре познатите признаци за връх или дъно на даден пазар. Някои, като Bill Gross го използват невероятно. ”
Button продължава: “Това не е пример взет от учебник, но той е достатъчно добър за бонд-трейдър милиардер, затова е достатъчно добър и за мен.”

Mark Melin каза, че туитът на Gross разкрива как той използва техники за търговия от “старата школа “. Оценяването на модели в графиката и разчитането в нея на head & shoulders  е черно изкуство, практикувано от старите майстори джедаи. ” “Jedi” – сравнението може да изглежда малко прекалено. Но в крайна сметка, това най-малко важи по отношение на модела head & shoulders, който изглежда твърде добре познат.

Melin отбелязва, че докато моделът се наблюдава на компютрите тези дни, то често не е част от алгоритмите за анализ, търсещи пазарни обрати. Това отчасти е така, защото индикаторът е “закъсняващ” средно-реверсионен сигнал, написа той. Изследвания, обаче, показват, че ползата не е в определянето на старта на обръщане на тенденцията, а по-скоро замяна на “валидността ” за продължаване на тренда.”С други думи, Bill Gross денонстрира своите техники за търговия от старата школа, която той съчетава с доста проницателни фундаментални умения”, пише той.

Както написа Michael Batnick в блога Тhe Irrelevant Investor: “Някои хора разчитат единствено на техническия анализ, докато други го включват като елемент в по-цялостен анализ.” И тогава, се случва нещо, което наистина обърква „техниците“, Batnick изтъква, че дори и “невярващите” често използват някаква форма на технически анализ, без дори да го признават.” Както Batnick посочва, ако сте човек, който някога е определял един пазар като свръхкупен или свръхпродаден, вие също използвате техническия анализ.

Материята е добра, но не всеки е убеден в това. Cullen Roche например е един от тях с неговите 11 ” Financial Journalism Operating Guidelines.” Той твърди, че линиите на графиките не са финансов анализ и че „head & shoulders “е вид шампоан, а не полезен пазарен индикатор.”


 Varchev Traders


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс