www.varchev.com

Значението на Brexit за финансовия сектор

Бъдещите отношения между двата финансови сектора на UK и ЕС се изясниха след като се прие първоначално споразумение, което очертава рамките в по-голям детайл за бъдещото им регулиране след Brexit.

Двете страни на преговорите постигнаха съгласие, че достъпа на пазарите ще бъде базиран на “еквивалентност”, система, която определя дали регулаторните стандарти са изравнени. Но не е ясно как точно Европа ще определи или прилага този нов механизъм, нито дали Лондон ще запази пълния си достъп до Европейската финансова система.

Споразумението е по-скоро експериментално и не толкова обвързващо и ще е нужно по-голямо усилие за да се завърши като нещо конкретно и работещо. На Европейските лидери все още им предстои не само да подпишат това споразумение, но и парламентите на UK и ЕС да гласуват условията по основния и спорен договор за напускането на UK.

Какво е еквивалентност? Под режим на равенство, всяка страна свободно определя своите стандарти, стига да са под едни и същи регулации.

Какво не е еквивалентност? В момента, оторизираните от UK банки и финансови компании могат свободно да предлагат своите продукти и услуги в целия Европейски съюз през т.нар. паспортна система. В свой ред, Европейските регулирани фирми предлагат своите услуги към Великобритания без допълнителни утежняващи процедури и правила. Тази система ще изчезне след Brexit и ще се наложи бързото прилагане на системата за равенство за да се запази тази активност. Няма обаче гаранция, че ЕС ще се съгласят да запазят условията от паспортната система и към новия механизъм. В момента съществуващите условия по равенството не включват банкирането на дребно и създаването на депозити.

Също двете страни постигнаха и съгласие в нуждата за поставяне на конкретна рамка около системата за равенство, която да бъде правилно оценена възможно най-скоро след напускането на UK на 29 март 2019 г. Целта е този процес да завърши преди края на юни 2020 г. Процесът на равенство обаче предстои тепърва да се стандартизира от сегашния си груб вид до завършена система с ясна правова рамка и изисквания.

Източник: The Wall Street Journal

Снимка: Pixabay


 Trader Martin Nikolov


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс