www.varchev.com

Известен анализатор който предвиди срива през 2000 и 2008г. обвинява Фед в „най-големия финансов балон в историята на САЩ“. Предупреждава за евентуален 70% спад на S&P 500

Когато Федералният резерв взема решение за своята парична политика – като засилване на усилията си за количествено облекчаване, намаляване на лихвените проценти или обръщане на тези мерки за охлаждане на икономиката – Джон Хюсман смята, че действат хаотично.

За Hussman, президент на Hussman Investment Trust, тези действия изглеждат предприети в движение, без каквато и да е рамка на система, която произвежда последователна политика. И представлява огромен риск за инвеститорите по отношение на перспективите за бъдеща възвръщаемост, каза той в скорошен коментар.

Хюсман си е изградил репутация във финансовата общност, че е в състояние да предвиди моменти на спекулативни излишъци. Той направи това правилно през 2000 и 2008 г. Нещата са по-лоши сега, отколкото в тези случаи, каза той.

„Влизаме в 2022 г. на фона на най-екстремния финансов балон в историята на САЩ, водени от спекулации, търсещи доходност, подсилени от Федерален резерв която изостави всякаква връзка към систематична парична политика“, пише Хюсман.

Това е голямо изявление. Хюсман го подкрепя с няколко диаграми, показващи текущото състояние на оценките.

Едно е съотношението на общата сума пазарна капитализация на американски фирми, с изключение на финансовия сектор, към общите им приходи. Хюсман нарича това най-надеждната му мярка за оценка по отношение на прогнозирането на бъдещата възвръщаемост. В момента е на най-високото си ниво досега.

След това той разгледа нивата на оценка на всеки децил в S&P 500. Това е начин за измерване на широчината на балона. Забележете, например, по време на балона дотком, че горният децил беше много по-изразен спрямо останалите девет, отколкото сега. Всеки децил в момента е на исторически върхове.

Друг вариант за измерване на широчината сравнява съотношенията цена/приход на първите 10% от фирмите в S&P 500 по пазарна капитализация с долните 10%. Средната стойност на индекса, както и долните 10% от фирмите, сега имат много по-високи оценки, отколкото през 2000 или 2008 г.

Според Хюсман тези високи оценки създават условия на пазара за печална възвръщаемост през следващото десетилетие. Перспективите за възвръщаемост през следващите 10 години са по-лоши, отколкото при предишните балони, показа той в графиката по-долу. Перспективите се подобряват след спукването на балони и дъното на пазара.

За да се върнат оценките към нормалното си ниво на тенденция, S&P 500 ще трябва да падне с около 70%. С разпродажбите на акции, откакто той публикува коментара на 14 януари, остават още 68% до около 1400.

“След като правилно прогнозирахме степента на бъдещите пазарни загуби при крайностите от 2000 г. и 2007 г. (включително прогнозата от март 2000 г. за загуба от 83% в технологичните сектори), можем да прогнозираме, че S&P 500 ще трябва да загуби около 70% от стойността си тук – просто да се докоснем до стандартните норми за оценка, които исторически са били свързани с очакваната дългосрочна номинална възвръщаемост от около 10% годишно“, каза Хюсман.

Пазарите са в несигурна територия. Акциите претърпяха най-голямата си разпродажба за повече от година, като S&P 500 се понижи с 8,3% от началото на 2022 г., тъй като Фед се готви да затегне и доходността на облигациите скочи.

Безработицата продължава да спада, но печалбите на работни места са слаби. Инфлацията също продължава да расте, което означава, че Фед може да продължи да увеличава темпа си на затягане. Паричното затягане укротява икономическия излишък и намалява ликвидността на пазара.

Преди да отхвърлите Хюсман като „немощна мечка“, помислете отново за неговия опит. Ето аргументите, които той изложи:

 • През март 2000 г. той прогнозира, че технологичните акции ще паднат с 83%, след което технологичният индекс Nasdaq 100 загуби “невероятно точни” 83% за период от 2000 до 2002 г.
 • През 2000 г. прогнозира, че S&P 500 вероятно ще има отрицателна обща възвръщаемост през следващото десетилетие, което и направи.
 • Предвидено през април 2007 г., че S&P 500 може да загуби 40%, след това загуби 55% при последващия срив от 2007 до 2009 г.

 Dealer Veselin Zlatev

Логнете се за да коментирате

* Не се допуска груб, саркастичен и ироничен език. За такъв Admins Delеte без уведомяване.

Leave a Reply

Коментари:

1 reply on “Известен анализатор който предвиди срива през 2000 и 2008г. обвинява Фед в „най-големия финансов балон в историята на САЩ“. Предупреждава за евентуален 70% спад на S&P 500”

Varchev Absolute Trader

борсова платформа

 • Търгувай над 3000 финансови инструмента: Crypto, Форекс, Акции, Индекси, Суровини, ETF-и
 • Използвай платформа с директно изпращане ордерите на борсите
 • Best Trading Platform - "Online Personal Wealth Awards" EU награждава Varchev Absolute Trader
 • Cloud base платформа - твоят трейдинг сетъп на всяко устройство
 • Traders Talk - чуй какво движи пазарите в реално време
 • Market Sentiment - търгувай с настроенията на инвестиционите банки
 • Top movers - най-горещите трейдове във всеки един момент
 • Stocks scanner - филтрирай най-подходящите за твоя трейдинг стил пазарни инструменти
 • Heat map - Търгувай в посоката на големите играчи


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс
Varchev Finance live chat
Varchev Finance live chat
*Задължителни полета
CALL NOW