www.varchev.com

Инвестирайте в строителния сектор – не изпускайте влака

Не пренебрегвайте строителният сектор, тъй като ние вярваме, че сега е времето да се инвестира в акции на фирми – строителни предприемачи, преди началото на големите правителствени проекти за строежи през втората половина на 2018 година. Акциите на строителите все още са сравнително ниски, въпреки наскорошните повишения. Те се търгуват точно на своите дългосрочни средни Price to Book-Value Ratio, докато мислим, че в тази обстановка те трябва да бъдат много над това. Нашият Top Buy е STEC.

STEC Financial Statement

Учете се от историята

Акциите на строителните предприемачи се търгуват главно от новините, вместо от фундамента. Виждали сме как оценките на сектора се покачват и падат няколко пъти след 2002 година. По време на периода 2002-2012, повишенията на оценките са били главно заради обявявания на правителството за нови мега проекти и политическа стабилност, но след 2013 година пазарите изглежда се нуждаят от по-реални двигатели. Само истински графици за наддаване с лимитиран риск са водели до повишения, докато понижения се случваха при забавяне на строежа, промяна в политиката, политическа несигурност и повишение в цената на строителните материали. На графиката по-долу се вижда как оценките на STEC и CK се повишават и падат по време на такива събития.

Новият цикъл на наддаване ще започне

Възобновяването на кандидатурите за проекти на правителството (които са изчезнали, след като са били поставени под правен преглед след влизането в сила на новия Закон за обществените поръчки в края на август 2017 г.), би трябвало да причинят този път многократна преоценка. Както е показано на фигура 2, офертите за проекти на стойност около 780 млрд. Bt са планирани да се проведат през 2H18. Тази огромна сума трябва да подобри видимостта на доходите на изпълнителите и отново да постави сектора на строителството на радара на инвеститорите.

Заслужава да се търгува много над дългосрочната средна PBV

Подобрената перспектива на индустрията трябва да доведе до преоценка на изпълнителите до 0,5-1SD над дългосрочната средна стойност на PBV, както в миналото. Смятаме, че STEC заслужава да се търгува на по-високо ниво, тъй като STEC е чиста строителна фирма и има по-ясна видимост за печалбите. Текущите неизпълнени задачи трябва да позволят на STEC да достави 30-годишен приход CAGR от 30%, без да се добавят нови проекти.

Стратегия за изход

Тъй като секторът е силно цикличен, ние не препоръчваме дълго да го държите. Предпочитаме да излезем в края на 4Q18. Смятаме, че трябва да бъде върхът на цикъла, тъй като последните поръчки за 2018 г. ще са се случили по това време. Правителствените търгове могат да бъдат задържани отново от началото на 2019 г. до около шест месеца след общите избори, които се очакват през 1H19

Events that triggered re-ratings since 2002s

Big Project announcements

Очаквания за доходите двете компании за 2018 година и напред.

Revenue Outlook

История на финансовото представяне и очаквания за STEC

STEC Financial Table Cash Flow


 Trader Aleksandar Kumanov


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс