www.varchev.com

Инвеститорите вероятно ще открият някои гадни изненади, дебнещи във вдлъбнатините на кредитните пазари

Американските корпоративни облигации се възползват изключително умело от централните банки, преминаващи към по-свободна парична политика… Но идва следващия спад, инвеститорите вероятно ще открият някои гадни изненади, дебнещи в вдлъбнатините на кредитните пазари.

В момента всичко изглежда чисто. Американските корпоративни облигации с висок клас и junk облигациите са отчели възвръщаемост от 14% и 12% тази година. Това я прави една от най-добрите години за корпоративния дълг през последните две десетилетия. Приспособен към волатилността, кредитът е най-добре представен от всички основни класове активи през тази година.

Много фонд мениджъри очакват корпоративните облигации да останат в това сладко място, поради комбинация от подкрепящи централни банки и слаб, но все още положителен икономически растеж. Неотдавнашните действия на политиците в САЩ, Хонконг и Саудитска Арабия и по целия свят направиха 58 понижения на лихвите за тази година, докато балансовите отчети на централните банки се очаква да нараснат още 420 млрд. долара през следващата половин година до нов рекорд от 16,5 трилиона.

Динамиката на търсенето и предлагането също е полезна. Висококачествената емисия вероятно ще достигне $1,2 трилиона тази година, но имат падеж около 680 млрд. долара, според BofA. Корпоративният дълг също хвърля повече от 300 млрд. долара лихвени плащания годишно, които могат да бъдат реинвестирани. В съчетание с предсрочно погасяване на облигации, които могат да се избират, сумата, останала за упражняването на управителите на фондове, ще възлиза на по-малко от 100 млрд. долара. Това трябва да се направи лесно, като се има предвид, че тази година около 400 млрд. долара са се влели в облигационни фондове.

Това силно търсене намали доходността и тласна много инвеститори към по-нискокачествени облигации в търсене на доходи. Goldman прогнозира, че средното разпространение на доходността на корпоративните облигации от висок клас върху държавните облигации – мярка за апетита на инвеститорите към риск – ще остане доста статично през следващата година, но прогнозира, че спредът на нежеланите облигации ще се свие с около една десета. Анализаторите на BofA са съгласни. Те очакват „музиката да продължава да се свири, а цикълът да продължава да се движи“ през 2020 г.

Независимо от това, инвеститорите не трябва да забравят, че общото качество на пазара на корпоративни облигации се е влошило значително.

Нарастващата вселена на корпоративния дълг на САЩ с BBB рейтинг – най-ниското ниво на пазара на облигации с по-високо качество – се радва на най-голямо внимание. При $ 2,5 трлн, той вече е два пъти по-голям от целия пазар на junk облигации под него. Въпреки това, много компании с тройно B сега се опитват да закърпят балансите си, намалявайки зависимостта си от финансирането на дълга.

Истинските проблеми вероятно ще възникнат в по-ниско достигнатите кредити. Гладът за доходност „проправи пътя за безпрецедентна ерозия в капиталовите структури и качеството на кредитите“, отбелязва Moody’s в неотдавнашен доклад. Страховете, че корпоративният дълг по някакъв начин ще доведе до спад, изглежда прекалено размити, но това би могло да влоши болката, когато в световната икономика наближи преобръщане.


 Trader Georgi Bozhidarov


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс