www.varchev.com

Инвеститорите са притеснени относно отчетите на Европейските банки – и има защо

Големите европейски банки ще докладват своите приходи за първото тримесечие следващата седмица и част от инвеститорите се страхуват, че лоши резултати биха донесли голяма доза волатилност на капиталовите пазари.

Някои анализатори изразиха своите опасения относно тях, поради външни рискове, като икономически растеж, несигурност около търговските взаимоотношения между САЩ – Китай, Brexit и обратния завой в монетарната политика на основните централни банки по света.

Daniel Morris, senior investment strategist в BNP Paribas каза, че резултатите в края на 2018 година са били близо до ниската граница.

“Те бяха едни от най-слабите от много време насам. Това не ни направи голямо впечатление, защото все още се възстановявахме от краша през Декември, а имахме и Fed. Сега, новините с Fed са минало и мисля, че по-голямата част от ситуацията между САЩ – Китай е вече отразена в цените, така че този път корпоративния сезон ще има голяма тежест. И ако имаме толкова минимални победи срещу очакванията, мисля, че пазарите няма да останат доволни от това,” каза Morris.

Европейските банки страдат от години на слаби печалби, огромни глоби, ултра-ниска монетарна политика и несигурност около Великобритания. Щатските банки, от друга страна, особено големите, като J.P. Morgan и City имат много силни ритейл операции, които ги правят издръжливи по време на икономическа трудност. В САЩ резултатите остават смесени за момента, но тепърва ще видим, какво ще се случи на Стария Континент.

Credit Suisse

Credit Suisse ще докладват на 24 Април, Сряда

Те очакват нетни приходи от 793.7 млн CHF, сравнено с 694 млн. за същия период миналата година. Миналата година швейцарският кредитор се върна към печалба за първи път от 2014 г. Банката отчете нетна печалба за цялата година от 2,1 млрд. Швейцарски франка (2,08 млрд. Долара) за 2018 г. в сравнение с загубата от 983 млн. През 2017 г.

Главният изпълнителен директор на банката Tidjane Thiam води стратегията на банката за подобряване на баланса, като намали бонусите, както и намали числеността на персонала. През февруари Thiam посочи и редица външни несигурности, поставящи банката под напрежение. Те включват търговските преговори на САЩ и Brexit, които доведоха до „ограничена видимост” през следващите месеци.

Въпреки това, акциите на банката са все още с близо 20% по-ниско в 12-месечен период и около 40% по-ниско, от както Thiam встъпи в длъжност като CEO през 2015.

UBS

UBS ще докладват на 25 Април, Четвъртък

Очаква се UBS да отчете нетна печалба за първото тримесечие от 856 милиона швейцарски франка, в сравнение с 1,5 милиарда швейцарски франка, отчетени през първото тримесечие на 2018 година.

През миналия месец шефът на UBS Sergio Ermotti заяви, че въпреки ралито на световните пазари на акции, приходите през първото тримесечие на 2019 г. бяха един от най-лошите през последните години.

Отбелязвайки особено тежките условия извън Съединените щати, Ermotti каза, че приходите от инвестиционното банкиране са намалели с около една трета спрямо еуфоричното първо тримесечие, започнало през 2018 година. Инвестиционното банкиране е специфично разделение на банковата дейност, свързано със създаването на капитал за други дружества, правителства и други предприятия.

Банката наскоро обяви също, че съкращава допълнителни $300 милиона от разходите за 2019 г., след като очакваха приходите от инвестиционното банкиране да паднат, а управлението на богатството остана под натиск през първото тримесечие.

Акциите на UBS са с повече от 23% надолу за последната календарна година.

Barclays

Barclays ще докладват също на 25 Април, Четвъртък

Според данни на компанията Refinitiv, Barclays се очаква да отчете нетна печалба за първото тримесечие от 875,6 милиона лири, в сравнение с тежките загуби от 764 милиона лири, отчетени през първото тримесечие на 2018 година.

По-рано тази година Barclays отчете пълна годишна нетна печалба от £1.4 млрд. ($1.82 млрд.) за 2018 г., завръщайки се след загубите от 2017 г. Банката също така е заделила провизия за Brexit в размер на 150 милиона британски лири за 2018 година.

Въпреки това, банката остава под натиск от страна на акционерите си по отношение на стратегията си за възстановяване. През февруари американският хедж фонд Tiger Global Management дъмпира целия си дял в Barclays. Базираният в Ню Йорк хедж фонд е един от 10-те най-големи инвеститори в Barclays и притежава дял от 2,5%.

Акциите на Barclays са с повече от 21% загуба за последните 12 месеца.

Deutsche Bank

Немският гигант ще докладва в Петък, 26 Април

Очакванията са за нетна печалба от 130.5 млн. евро, сравнени със 120 млн. евро през същия период за 2018 година.

През последните няколко месеца Deutsche Bank се поява редовно в новините, поради спекулации за потенциално сливане с Commerzbank. Сливането се смята за подкрепено от германското правителство в опит да се създаде силен национален шампион. Съвместната операция може да има баланс от близо 2 трилиона евро.

През последните няколко години Deutsche Bank оглави заглавия по всички погрешни причини – от уреждане на сметки с американското министерство на правосъдието, до промени в управлението, слаби приходи, постоянно преструктуриране и рязък спад на цените на акциите. Миналата година банката отчете първата си нетна печалба за цялата година от 2014 г. насам.

Акциите на Deutsche и Commerzbank са с повече от 35% по-ниско за последната година.


 Trader Aleksandar Kumanov


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс